tisdag 2 mars 2010

Våga vägra vitt lite grann!

Om jag ska jag sälja en exempelvis en byrå någorlunda snabbt, ja då ska den vara vit. Står ett par bruna stolar och skräpar i ett hörn lämnar dom affären så snart dom blivit vita. En vit stol är en vit stol, en brun en brun!

Skåp och byrå i Nougatbrunt, riktigt snyggt tillsammans med rost!


Nu längtar jag efter färg! Det är ingalunda så att jag avskyr vitt. Jag gillar också den blonda skandinaviska lantstilen och har inget emot ett vackert vitt klädskåp eller varför inte ett slagbord. Det är bara det att jag börjar gilla färg också. Efter att försiktigt brutit till ljust gråa nyanser, för att komma bort från det vita lite granna, har jag nu släppt tyglarna helt. Nougatbrunt, mörk potatis, vagnsgrön eller varför inte nått så vackert som Pourrie jord. Ovan till höger, svartmålad och rejält nött byrå i Gustaviansk stil.
..............
Sengustavianskt hörnskåp i vacker sparris-grön nyans.


Med färgen uppstår en annan inredningsstil, robustare, fräckare och mer iögonfallande.
Prylarna får karaktär. Har man dessutom ett i allt igenom vitt hem då det gäller väggar och tak, ja då sticker den målade möbeln ut rejält. Och så kul det är att måla. Att renovera möbler och låta det ena efter det andra strykas med vit linoljefärg blir rätt enahanda också arbetsmässigt. Efter tre vita byråer riktigt längtar man efter nått annat.
Till höger, köksvitrin i mörkt sandgrå nyans.


Precis som inte alla möbler klär i vitt så är det inte allt som gör sig i färg heller. Exempelvis avskyr jag när jag ser äppelstolar i ek från 40-talet vitmålade. Det passar inte ihop. En annan mesallians uppstår då vitt Carl larsson- möblemang plötsligt ska målas svart. Men det finns möbeltyper som faktiskt skriker efter färg. Ta en ådringsmålad gammal 1800-tals byrå, där ådringen för längesedan passerat bäst före datum. Med färg får möbeln liv, den blir påyttfödd och åter attraktiv att inreda med.
..............


Tre typer av lantbord, orört rosa, ljust grå och nougatbrun.

Kära vänner, oroa er inte! Jag kommer inte att sluta måla vitt. Att många kunder efterfrågar just det vita går inte att bortse ifrån. Vitt är i särklass det mest populära och vitt har alltid funnits i våra svenska hem, men nog är de kul att visa upp alternativ. Jag upplever också att fler och fler efterfrågar möbler i andra kulörer nu än tidigare och då har jag inte haft min butik i två år än.Den som lever får se vad som seglar upp på inredningsfronten. Årets färg 2010 är visst turquoise. Den kulören klarar jag mig utan, men i övrigt, håll med om att det är fint med färg.

På gensyn!
Per Larsson
Inredningsgalleriet
Knut & Svea

18 kommentarer:

Lilla Huset sa...

Jag håller så fullständigt med dig, kunde inte ha sagt det bättre själv. Det finns möbler som inte klär i vitt och så finns det så många andra fina kulörer som förtjänar att finnas (många visar du i ditt inlägg). Jag vägrar också vitt litet grann! Kram Merja

Anonym sa...

Hej!

Håller med fullständigt när det gäller gamla "äppelmöbler", det går inte att återsälla dessa fina möbler till originallskick igen. Så akta och bevara, en sak om möbeln är så skavankig att den skulle hamna på tippen annars.
Men var även rädd om dem gamla drickamålade möblerna, dom funkar faktiskt.

Med vårliga hälsningar Eva S.

Elin med Draumesidene sa...

TAKK for herleg innlegg! Så vakre ting du viser! :)

Klem frå Elin :)

LoveYourHomes sa...

Du ska nog se att det kommer någon läcker turkosblå nyans krypande in i butiken en dag...det gäller bara att det är rätt nyans när det beger sig...ska vi slå vad!!!

Är hörnskåpet klart......måste kolla upp tror jag.

Storvitvägraren,Ia.

Anne-Lie sa...

Att du bara törs!!!utmana alla med galna vitsjukan!!!Hihi!Håller fullständigt med dig,det finns ju så härliga grå,beiga,gröna och blåa.....
Kram på dig!!
Anne-Lie
Härliga bilder,blir alldeles hagalen!!!

Lilla huset på prärien sa...

byrån i nougatbrun överst är bara helt underbar! bara hör på ordet... nougatbrun... fantastiskt :)

/ jenny

Vintage och Morrhår sa...

Mmmm, jag hungrar oxå efter färg efter alla vita hem som hamnar framför linsen.
Förakta inte turquoise, för med rätta slitaget kan färgen vara upplyftande. Plåtade precis ett allmogeskåp i en lite odefinierbar grön/ turkos ton (kan ses på min blogg). Om Birgitta tillåt hade jag nog tagit ner taket på bilen och tryckt in den i passagerarsätet... Gillar din blogg, du har ett befriande sätt att uttrycka dig på.

Vintage och Morrhår sa...

Mmmm, jag hungrar oxå efter färg efter alla vita hem som hamnar framför linsen.
Förakta inte turquoise, för med rätta slitaget kan färgen vara upplyftande. Plåtade precis ett allmogeskåp i en lite odefinierbar grön/ turkos ton (kan ses på min blogg). Om Birgitta tillåt hade jag nog tagit ner taket på bilen och tryckt in den i passagerarsätet... Gillar din blogg, du har ett befriande sätt att uttrycka dig på.

Tove's to og firbeinte sa...

Tenk om livet selv var bare sort/hvitt? Kjedelig eller???? Jeg synes møbler,interiør og hjemmet skal gjenspeile menneskene sosm bor der...og da kan det av og til bli sterilt med bare hvitt,selv om noen klarer det med hell.
Synes du hadde maaaaange nydelige bilder her,en nytelse å se på og gøy å lese noen som protesterer litt ;)

hemma på Hasselgatan sa...

Jag vågar också vägra. Eller ha både och. Visst tycker jag väldigt mycket om vitt, men färger är ju bara så underbara.
Kul med benämningen av din färg, Mörk potatis.
Jag kallar en färg för Trött potatis...lite obestämbar blandning mellan grå & brun, men så vacker.(Har haft ett inlägg om detta)
Agneta

sanne sa...

När allt är vitt då är det liksom för enkelt, inget att arbeta med. Det är ju det som är utmaningen i att inreda, att kombinera färger och se så vackert det blir :)

Snälla skriv oftare i bloggen, vi som inte bor i Stockholm och inte kan besöka dig vill njuta av dina bilder och ditt sätt att skriva.
Sanne/kungkarusell.se

Sussi sa...

Är helt inne på din linje! Gärna vita
väggar, helst målat på råplank eller direkt på timmerstommen om man nu har den möjligheten...men möblerna behöver inte vara vita! Inte alla i alla fall! Gillar mörka franska trämöbler med patina, och förstås även svenska möbler med orginalfärgen kvar.
Kram
Sussi

Saras Inredning sa...

Tack :) Mer färg åt folket!!

Ha det bra!

//Sara

BibbiDi's sa...

Äntligen har jag hittat en blogg helt i min smak!
Älskar oxå det vita stilen, men föredrar helst. Grått,brunt,beige blandat med vitt. Men helt klart ska det vara den gamla stilen.
Jag brukar oxå blanda in helt klar rött, det är den ända riktiga färgstarka färgen jag tar in i mitt hem. Lägger till dig på min blogg, känner på mig att jag kommer få mycket inspration av dina inlägg och vad du visar upp..på återseende!

Mitt hvite hus sa...

Fantastiks mange flotte møbler du har... vakkert =)

Kerstin

Lyxbohemen sa...

Hej, Ny läsare till er och jag tyckte mycket om vad jag såg.
Tur att ni ligger i Stockholm hi hi.Men jag håller helt med vitt säljer mycket bra, men det gäller att blanda in det med andra mjuka toner i hemmet annars blir det helt dött. Och allra helst om man har samma vita färg på alla möbler, hemmet blir bara kallt och ointressant.
Glad påsk från
Dufva

Livs Lyst sa...

Jeg er veldig enig med deg! Farger skaper et godt miljø i et interiør syns jeg. Det blir mer levende og det blir mer realistisk og originalt. Det har jo vært mye farger på møbler og ting opp i gjennom.

Jeg maler absolutt ikke alt hvitt. Men jeg vil likevel påstå at huset er lyst. Til det lyse, er det jo så vakkert med noe brunt... noe blått.... noe...


Ha en fin dag!
Spennende å komme inn i bloggen din!
Hilsen Liv

Annbritt Schmützer sa...

TACK!
Är plötsligt inte själv att stå på barrikaderna och skrika efter färger!

Länkar din blogg från min*L*
ha de
annbritt