torsdag 8 november 2007

Ska det vara en röd eller vit jul? Allt eller inget alls? Eller inte ens det?
Jul, jul strålande jul. Snart är det dags igen för en av årets stora inredningshögtider och frågan är om julen ska gå i vitt eller i rött, eller kanske vitt, eller rött?

Knappt har man ställt in sommartofflorna förens man i handeln bryskt konfronteras med årets utbud av julpynt. Nog är det för tidigt att redan i september låta oss konsumenter börja handla med julgranskulor och glitter. Skallen hänger liksom inte med. Vi satt ju nyss och grillade kotlett på altanen!¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Nåja, ska man sälja tillräckliga mängder gäller det att exponera produkten i tid. Jag är också tidig och har redan bestämt mig. Årets jul ska gå i rött, nej vitt. Jo, vitt ska det bli! Med stänk av rött.


Tänk så olika vi tycker då det kommer till julpyntet! Somliga håller sig till samma ingredienser år efter år, hänger upp bonaden på samma ställe som alltid, samma ”god helg” klistermärken på kylen. Samma röda plastklocka i samma dörröppning. Aldrig köps nått nytt.
Andra fläskar på och vänder upp och ner på hela hemmet för att uppnå en Fanny och Alexander jul med det mest svulstiga granar som upptar hela rum. Då ska det vara långa bord med julblomster, girlanger, flaggspel och brinnande ljus i varje hörn. Kosta vad det kosta vill.


Nog kan man kosta på sig ett nytt snitt på julkulorna. Låt dom röda stanna kvar i sina lådor och satsa på en ny färgskala i år. Riktigt snyggt med violett, turkos och grönt .
Plocka fram dina gamla fat, soppterriner och största krukor. Fyll dem med mossa och blockljus. Både billigt och snyggt. Du hittar allt hos danska Nordhjem.
Min ömma moder är högst traditionell och rätt måttfull när det gäller julpynt. Elektrisk adventsstake i det flesta fönster, julstjärnor i övriga. Tallris ute vid bron och på balkongen. En julgran ute med ljusslingor i och en gran inne som dekoreras med gamla sköra kulor samt dem gräsliga smällkaramellerna jag och min trinda broder gjorde som barn. Som gåvor anländer Julgrupper av skiftande storlek som hamnar där det finns plats. Alltid storstädat och rent med välstrukna julgardiner och brasa i öppenpisen. I år får dock mor ett sabbatsår från julpyntandet. Huset brann ned till grunden i påskas och det nya står inte
klart förens till våren.
Mormor kan dock gå på som förr. Hon kör stora tomtelandsstuket. Hela batteriet av tomtar plockas fram och placeras ut på vadd tillsammans med krubbor, kyrkor och timrade små hus. Ute på farstun sitter stortomten tillsammans med kärven full av domherrar. Inne i trappen sitter mellantomten och spanar ut genom fönstret. Stor äkta gran, på rund matta, dekorerad med allt som barn och barnbarn gjort. Hos både mor och mormor bullas upp med mat och godis, det doftar därför jul redan innan första advent. I den här miljön firade jag min barndoms jular. Märkligt att jag då blivit så färglös och ska ha allt i vitt.

Jag tillhör dem som tycker om juldekorationer och börjar därför i god tid före första advent kolla igenom alla lådor på vinden. Jag kommer aldrig riktigt ihåg år från år vad jag har för prylar på temat. Hos mig kommer inga traditionella julgrupper innan för tröskeln. Inte heller jätteglitter- girlanger i guld och silver. Å fy för den elektriska adventsstaken och dörrkranskar i plast.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Julen ska vara äkta och den ska vara vit både ute och inne. Halm hör julen till liksom, gran, tall och enris. Murgröna är vackert och användbart, liksom trollhassel och vackra lärkträgrenar med kottar på. Levande ljus (gärna egenhändigt stöpta) i kandelabrar och stakar som till julen gärna får vara i mässing.

Gamla gjutjärnsurnor i alla dess former, rostiga, skavda och nötta har blivit en av mina dyrköpta laster. Jag kan inte låta bli att spendera när jag ser en. Det skulle aldrig falla mig in att betrakta urnorna som ett sommarföremål. Extremt snyggt även under vintern och inte minst till jul. Fyll dem med frukt, ris, Hyacinter eller med en häftig pumpa. (kommer att blogga mer om urnor senare) Och håll med om att en kvist från ett Lärkträd i en fattigmanssilvervas smäller högt!

Många amerikaner tycks satsa på att deras juldekorationer ska synas från månen, det finns liksom ingen broms. Jul alla ”Walt Disney” har nog sin charm men inget går upp mot en antikvit, gammaldax jul som andas tradition och shabby chick...........................................................................................
Nu har jag emellertid en bekant som inte firar jul genom att inreda och dekorera sitt hem överhuvudtaget. Där bonas inga golv, det våttorkas inte en gång. Där finns inga mistlar att stanna upp och kyssas under, inga dekorerade pepparkakshjärtan. Det skulle chockera om så mycket som en grankotte plockades fram. Ej heller doftar det av kryddnejliksprickad apelsin eller hyacint. Han är liksom bara sin egen tomte!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

1 kommentar:

Anonym sa...

Själv ska jag satsa på grönt och vitt i kombination med rött. Svårt det där att komma ifrån vitt och rött i kombination med varandra. Fet gran, förvisso i plast, men riktigt verklig i alla fall. Full med sirliga vita kulor och min lysande-snöbolls-slinga.
Fattigmanssilver och tulpaner, vackra kulor och en klassisk amaryllis. Får nog bli en vit i år.
Kanske en krans dekorerad med nötter? Brunt är också fint i kombination med vitt... och rött... och grönt.
Julens färger är fina - helst i vitt. Och rött.