onsdag 24 oktober 2007

Gammalt godis blir dyrare än nytt, så får det lov att smaka med en chokladkaka anno 1950?

Tar du en tugga av denna raritet,

Blir du sannolikt ovän med ägaren.
Gammalt godis står nämligen högt i kurs

bland samlare och det finns dem som har gotta i gömmorna för tiotusentals kronor.

Att det finns dem som samlar frimärken eller suddgummin med doft känner man till. Inte lika känt är samlandet av godis, choklad och allehanda konfektyrer, allt i obrutna originalförpackningar. Det vill säga, godiset ska finnas kvar innanför papperet. Då avser jag givetvis inte snabbköpssnasket av i dag, nej! Ge mig en Dajm, (så stavades det då) från 50-talet, ett Toy från 53 och varför inte en Läkerolask från 1916.

Att gammal konfekt är svårt att få tag på ligger liksom i sakens natur. Normalt ska det ätas upp och det gärna kvickt. Men det finns enstaka exemplar som av olika anledningar gått ett annat öde till mötes och därför fortfarande finns kvar. Gissa om dessa fåtaliga objekt väcker beundran i de rätta kretsarna. För att bredda sitt samlande kan tomma godisförpackningar och vackra skyltexemplar också vara intressanta. Även dessa står högt i kurs ekonomiskt. Men då ska det vara förpackningar i extremt gott skick och med ansenlig ålder på nacken.

Sven Hagman har en godissamling i särklass. Någon gång 1997-98 hade jag nöjet att träffa honom då samlingen ställdes ut på Jamtli i Östersund. Jag skickades dit av en irriterad redaktör för att ro hem ett reportage för TV4. Jag och fotografen Blev kvar i timmar. Det var hissnande att se det mest fantasiska alster från sekelskiftets sockerbagare. Bröllops och begravningskonfekt. Dessutom mängder av godis och chokladkakor som jag själv minns från barndomen och så kommer jag i håg en alldeles fantastisk chokladask från tidigt 1900-tal. Ägarinnan som fått den som en friargåva nämndes aldrig ta så mycket som en enda pralin. Asken, som skymtas på baksidan av den bok Sven Hagman har skrivit, är därför intakt än i dag.
Den som vill veta mer om svensk godis och konfektyrhistoria ska göra allt för att få tag på ett exemplar av boken Tidernas Godis. Dessvärre finns den inte längre i handeln, har man tur går den kanske att hitta på antikvariat. Lite nu och då finns till salu på Tradera.

Utrycket "tag det rätta-tag Cloetta" skapades redan 1921

Firma F Ahlgren började marknadsföra Läkerol redan 1909 och Malaco (ursprungligen Dansk Engelsk Lakrids Fabrik) startade lakritstillverkning 1920.
Ur Adolf Ahlgrens resandekoffert från 1890-talet, fylld med varuprover, lät sig mången grosshandlare väl smaka.

Blir du sugen att börja samla så bli inte avskräckt. Trots att det är glest mellan objekten så går det att få tag på riktiga gobitar. De rejält inbitna samlarna har sina egna nätverk, där dem träffas, byter, köper och säljer med varandra. För nybörjaren kan det räcka med att titta in på Tradera. Gottasamlarna har nämligen fått en egen avdelning ”alla tiders konfektyr” där man kan hänga dygnet runt i jakten på nya fynd.

I veckan gick tillexempel ett sällsynt ex av Fyris-choklad från 1920-talet. En riktig raritet för 218 kronor. Druvan, en annan klassiker som Mazetti haft i sitt sortiment sen 1897, gick i en modernare design från 1960-talet för 466 kronor.










Någon som kommer ihåg Jagers lakritspastiller? Tabletterna kommer från 1940-talets konfektyrindustri i Falköping och kostar nu för tiden 385 kronor asken. Ett urläckert Toy från 50-talet Gick för 300 kronor, men då är det hela tre bitar.


Tablettasken Läskis från 1940-talet gick för 810 kronor, vilket tyder på att det handlar om en rätt eftertraktad sort. Från Coralli i Helsingborg. En verklig pärla!. Ahlgens violpastiller ur 1960-talets sortiment är även den mycket ovanlig vilket avspeglas på prislappen 415 kronor.

Själv är jag lycklig ägare till en serie 50-tals produkter ur Cloettas produktion, har dessutom lyckats komma över tre kakor från godisfabriken Pix i Gävle, liksom det gyllene Toyet. Godisjakten fortsätter!

Per Larsson
inredningsgalleriet Knut&Svea

4 kommentarer:

Per Larsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Larsson sa...

Men så pass, vilken intressant blogg om godis! /Magnus

Ol'Yeller sa...

Jag hörde nåt om att bloggen minsann skulle uppdateras varje måndag vid pass 15.00.
Av detta blev ett fiasko redan vecka tre i bloggens historia. Nåväl, bättre sänt än aldrig som vi säger i TV-branschen.

Redaktör I. Reterad

Anonym sa...

roligt att se o läsa om barndomens godis. Nyss städade jag på vinden o hittade dixikolor. Tack vare er har jag lagt ut dem på tradera annars hade jag slängt dem. Tycker om att någon kommer att glädjas åt dem. mvh ninnie