torsdag 2 september 2010

Fräsig inredningshöst!

Nu är den äntligen här, den mysiga hösten, även om jag just för dagarna kämpar med typisk nästäppa och rethosta. Men luften är hög, det är lätt att andas och det skymmer på kvällarna. Ljusstakarna lyfts fram och belysningen i tak, fönster och på bord kan åter tändas.
Gammal trästege och en sliten stationsklocka. Dekorativt!

Ser givetvis fram emot en het inredningshöst och funderar på om man kommer att skönja några nya trender inom antik och vintagevärlden. Kommer kunderna att våga mer färg än tidigare eller håller det ljusa och lätta i sig ytterligare en säsong? Mina mest vågade försök har dock alla förvånansvärt fort lämnat butiken vilket skulle kunna tyda på att lite mörkare nyanser fungerar för en lite bredare allmänhet.
........
I fåtöljsvängen går det antika och benvita linnetygerna som smör i ni vet vad. Sandgrått linne gärna med gammalt tryck säljer på stolsitsar. Överhuvudtaget är industri fortsatt starkt. Belysning med gamla fabriks och verkstadsarmaturer tycks bli allt mer populärt, där den klassiska Jieldélampan ännu står på honnörsplats. Det trots att de är hutlöst dyra. Ovan, stolar i orörd brun nyans. Anspråklöst och trevligt och vacker smutsgrå byrå i barockstil!

Direkt efter skolstart dyker de praktiska kunderna upp. Skrivbord och matbord i lagom format efterfrågas. Vill man sälja vill det till att det finns hemma. Klädskåpen blir jag av med så snart de blivit renoverade. Då gärna i en ljust grå eller nästan vit nyans. Esteterna minns fortfarande ett visst ” danskt/franskt långbord” och undrar varför det inte kommit in nått nytt. Jo, man tackar! Sådana bord står inte i högar och väntar på att bli inlastade och hemkörda, inte ens på kontinenten. Men jag försäkrar, jag gör vad jag kan för att hitta ett.


Franskt brödskåp i potatisbrunt. Kulören återfinns i madonnamålningen från 1800-talet.

Det gäller att hålla upp ett finger och känna vart åt det blåser! Det fräcka, snygga och dekorativa tycks alltid ha sin köpare, även fast varan kan bli väl så dyr. Det ändamålsenliga och praktiska möblerna har sina kunder liksom samlarobjekt och kuriosa. Lycklig är den som kan tillgodose allas smakriktningar. Ett är säkert, jag kan det inte. Vid det här laget vet ni hur takterna går i denna lilla firma. Sedan återstår att se vart ens egen stilriktning drar vad det lider. Kanske gillar man snart avlutat?

På gensyn!
Per Larsson
Knut & Svea

3 kommentarer:

Love Your Homes sa...

Hej i stugan,

nog anar jag en fräsig inredningshöst hos dig.
Det långa bordet stundar inom kort att ställas på sin hedersplats....renoveringen börjar äntligen bli kontrollerbar.

Skall försöka hinna med en sväng förbi butiken endera dagen.....

Sussi sa...

Visst blåser det en lite mörkare vind i höst...när det gäller inredning alltså! Var på Kuriosamässan och där var det mycket svart....det kommer nog som en reaktion på allt det vita. Själv gillar jag en lagom mix...man är väl svensk!

Ha det!
Sussi

Sakletaren sa...

Hej Per!

Ser fram emot ett besök i butiken när jag väl kommer till huvudstaden. Hoppas att du tittar in hos mig i Skåne om du har vägarna förbi på väg ner till Frankrike.