måndag 19 oktober 2009

Tapetsera mera!

Möbeltapetserarkurs, kulörkrig och en annalkande inköpsresa. Nog finns det massor att glädjas åt nu när vintermörkret sätter in på största allvar.












Byrå, Gustaviansk stil med härlig djupgrå patina 7800kr

Ursäkta min bloggfrånvaro, men jag har massor att skylla på. För det första tappade jag min kamera i golvet, den tålde inte det. För det andra har jag renoverat möbler, petigt och noggrant. Ni vet Per Larssons möbelfabrik AB som hämtar all lust och inspiration från Eva på Q! För det tredje står jag ensam i min lilla butik, vilket stundom urartar till en heltidssyssla. Man skulle nästan kunna säga att det börjar bli stressigt i den här firman. Ska ta ett snack med facket om det!
...........






Madonna med barn 1800 kr

Jag gläds åt den annalkande vintern. Luften är klar och hög och lätt att andas vilket uppskattas av en rökare. Det blir inte heller så svettigt när jag kroppsarbetar. KROPPSARBETAR!!! Vad menar han? Jo, gudars som jag tövlar på med skåp och byråer helt på egen hand. Jag gläds också att mor och far for 100 mil för att byta mina sommardäck mot nya fina vintervarianter i stället. Sedan gläds jag också åt att ha hittat den rätta kulören i linoljefärgsträsket. En exakt och lyckad tillblandning har samma uppiggande effekt som då man lyckas skriva ett slaghäftigt nyhetstelegram med max 22 sekunders uppläsningstid. För att få rätt nyans bör man noga väga pigmenten och även notera uppgifterna på en lapp. Jag gör inte alltid det eftersom jag inbillar mig att jag ska komma ihåg eller så tappar jag lappen.











Skänk 1870-tal med sandgrå patina 5800 kr.

Det har nog inte undgått er att jag är svag för dova gråskalor. Helst med den orörda nötta vintagelooken. Men en del av dom möbler som jag stöter på är bortom all räddning och en renovering är ett måste. Trotts det faktum att kritvitt fortfarande efterfrågas allra mest ser jag fram emot ett ordentligt färgbad. Nog skulle en mörkt mossgrön/brun byrå kunna bli hur snygg som helst i ett i övrigt ljust hem? En läckert orange eller engelskt röd skänk skulle också stå ut. Jag riktigt längtar efter att hitta lämpliga objekt för min lilla övning. Skiter det sig totalt och man måste begära statsstöd för att överleva kan jag alltid måla om till vitt. Drar snart i väg på inköpstripp och nått ska man väl alltid hitta.
.................







Flitens lampa lyser i tapeserarverkstaden.


Höst betyder för många kursstart, så även för mig. Världens bästa tapetserare, Gunilla, med verkstad alldeles bredvid mig, håller undervisning i den nobla hantverkarkonsten möbeltapetsäring. Oooååå, så kul det är! Gissa om det kryllar av av saker i en stolsits! Det är sadeljord, spik, fjädrar, krull eller kroll, gräs och eventuellt också tyg. Efter att totalt demolerat en gammal fin stoldyna och tänkt tanken, japp, det var den, så är det med stigande stolthet jag studerar det omklädda exemplaret. Det är inte klokt vad en holmgång med sitsens innanmäte och ett stycke nytt tyg kan göra! Gunillas säkra händer ser till att jag inte klipper snett och att slutresultatet inte skämmer sig. Nu ser jag framemot varje onsdagskväll. Mina trevliga kurskamrater kan nämligen konsten att bjuda på god mat och gott vin också! Det finns massor att glädjas åt.

På gensyn!
Per Larsson
Knut&svea

4 kommentarer:

Heidi sa...

Hej :)

I just love your blogg, its something....so so so beutiful!

I wish I could come to visit your place when I come to Stockholm :D ...

Have a nice week
Heidi
<3

Love Your Homes sa...

Uj, vad flitens lampa lyser hos dig.....fast det vet jag ju redan....och kamera har du blivit med igen.

Vem vet, det kanske blir en tapetserarmäster som du tövlar på.

Och däckbyte blir det snart också, lagom till inköpsresan.....gissa om jag gläds åt den!

Kör förskiktig,
Ia

timelesshome annika sa...

Vad glad jag blev att du ändrat din bakgrunds till knut och svea. Det var jag som skrev för länge sedan... fortsätt blogga med alla underbara saker det inspirerar.
Ha en bra dag Annika

hemtrevnad marie sa...

Ja, jag är benägen att hålla med visst är det vackert med slitet grått och andra nötta vackra kulörer...själv har jag en salig blandning i min bas av grått och vitt!
Jag älskar din fina gustavianska byrå på bilden!
Marie