tisdag 16 oktober 2007

Att namnge en inredningsstil, bli stilikon och att vårda stryktåligt oömt ömt.

Att få sätta sitt namn på och grunda en hel inredningsstil är få förunnat och måste vara en ynnest. Mestadels är det kungligheter som förutom att dem gått till historien för bragder i krig också starkt kommit att förknippas med inredning och möbelkonst. Men det finns undantag.

Gustavianskt står högt i kurs, omtyckt av många och uppkallat efter Gustav III. Den Oskarianska stilen, inte fullt så poppis, men är trots det en egen stil som blivit uppkallat efter Oscar II. Den lyxiga Louis XVI-stilen kommer från kung Ludvig av Frankrike (giljotinerad) Karl Johan-stilen (empiren) efter Karl XIV Johan och den ursvenska, idylliska Carl Larsson-stilen kommer givetvis efter artisten och konstnären med sitt berömda hem i Sundborn i Dalarna. Och så har vi uppkomlingen ShabbyChic. Inredningsstilen som engelskfödda Rachel Ashwell står som grundare till.


Det är inte så enkelt som man kanske tror att hitta objekt som smälter in det som kallas Shabby Chic.
På svenska auktioner får man vara glad om man springer på ett, kanske två objekt av totalt sjuhundra utrop. Men det begränsade utbudet gör å andra sidan att det blir desto roligare. Lyckan blir
liksom större då man äntligen hittar nått man vill ha, förutsatt att man har råd att ropa in det förståss!


Shabby Chic kan närmast beskrivas som en stilblandning med möbler och prylar från det sena 1800-talet och fram till mitten av 1950-talet ungefär! Möblerna är ofta bemålade i vitt eller annars en mycket ljus färgskala. Stilens främsta kännetecken är det nötta, skavda och hårt slitna! Det handlar om möbler som tål stryk, som varit med ett tag och som därmed utstrålar en sorts stolt äkthet mitt i all krackelerad färg. Målar du om den här typen av möbler som du ser till ovan så försvinner karaktären omedelbart!

Intresset för inredning tycks hålla i sig och Shabby chic, vintage och secondhand tar ett allt fastare grepp som inredningsstilar i Sverige. I vårt kära grannland Danmark har Shabby Chic-stilen varit stor i många år, för att inte tala om frankrike som väl kan sägas vara ursprungslandet framför andra. En kommande semester för min del blir att åka runt på den danska och franska landsbygden och tokhandla.


Vad vore en inredningsstil utan skriven litteratur. Rachel Ashwell har skrivit fyra böcker i ämnet Shabby Chic. Den första kom 1996. Ashwell har också kommit att betraktas som något av stilens grundare. Det kan väl råda delade meningar om den saken, men i vart fall är hon dess främsta och tidigaste förespråkare.

På 80-talet åkte hon runt på landsbygden och samlade på sig loppisprylar och ruffiga möbler. I samband med att hon fick barn beskriver hon hur hon ville inreda sitt hem snyggt utan att det blev ömtåligt. Resultatet blev ett hus fyllt med övergivet fattigmanssilver, sjabbiga bord och redan kantstötta byråer. Oömma Shabby Chic ska ha skapats! I dag arbetar hon som designer och driver flera framgångsrika inredningsföretag i USA, där hon säljer nyproducerade produkter sprungna ur den gamla stilens ideal. Rachel Ashwell

Alla som fastnar för en viss inredningsstil kanske inte följer den slaviskt. Man hittar sina egna vägar, plockar lite här och där för att i bästa fall lyckas skapa ett hem att trivas i. Om Schabby chick ligger som en slags bas, så måste jag komplicera till det hela ytterligare.

Jag blandar in rå industridesign, 20,30-tal. Rostigt järn, pallar, stolar och arbetsbänkar. Lägg där till den svenska bondallmogens 1800-tal med störtskön patina på slagbord, skåp och skänkar. Och så det gustavianska 1700,1800-tal, gärna provinsarbeten. Stilmöbler går också bra så länge det är bemålat och väl använt. Det trädgårdsromantiska har också sin plats. In med zinken, gamla urnor i gjutjärn, mossbeklädda skulpturer och förkalkade lerkrukor. Som dessert till allt detta passar utmärkt med lite elegans alla Ralph Lauren!

Friskt blandat hälften vunnet. Frågan är vad man sätter för namn på den inredningsstilen? ”Larssonskt”? Jag ska fundera vidare på det. Vore som sagt en ynnest att mellan idel adel och Ashwell få stå som stilikon!!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

1 kommentar:

Magnus Larsson sa...

Men har man sett!
Knut & Svea har tagit ännu ett stapplande steg i IT-Världen! Kör så det rycker och ordna spaning efter en kökslampa åt oss.