torsdag 25 oktober 2007

Behöver man ha båt för att gå omkring i seglarjacka och måste man bo vid kusten för att inreda maritimt?

Med egna avdelningar och teman på auktioner och i inredningsbutiker och med antikaffärer helt inriktade på nautica så förstår man. Dem är många som diggar den maritima stilen!

Det ska sägas direkt. Även jag har en fetisch för nautica. Dessvärre kommer jag aldrig riktigt till skott. Det blir liksom inget rejält sjömanstema där hemma, hur än gärna jag vill. Har en bekant som köpte sig en sidolanterna och beställde sig en kompass och så spikade han upp den för inredningsstilen så typiska vitmålade brädväggen. Tjong! ingen kunde missta sig på det inredningstemat. Utom en, men han har andra framsidor.


Själv lullar jag fullständigt akterseglad runt med två rejäla flytkorkar. Jag har skaffat en lanterna från 1800-talet, hårt ärgad och sliten förståss. Jag har signalflaggor (kul som gardiner) och ett par rejäla dubbelblock med rostiga krokar. Har dessutom investerat i ett par ohyggligt vackra skeppsventiler i mässing som kostade en smärre förmögenhet. Är avslutningsvis även stolt ägare till ett gammalt tjockt rep, vilket jag antar hållit ett knarrande, tjärdoftande fartyg förtöjt vid kaj. Alltså, jag har mer nautica, än min bekant, ändå lyser temat med sin frånvaro. Vad är det som saknas? Är det brädväggen?

Det ska självfallet inte se ut som på en fartygskyrkogård, inte heller som på sjöhistoriska museet (som för övrigt fram till mars nästa år visar den magnifika utställningen Tintin till sjöss) Inte heller vill jag få det att påminna om interiören på regalskeppet Wasa eller kabyssen på Fogdevreten. Jag vill snarare få miljön att andas lyxigt lexingtonskt med saltvattenstänk av antik, välpatinerad nautica där allt ser så fullkomligt självklart och naturligt ut, precis som på Juniskärs ångbåtsbrygga! Fixa det den som kan!

Den som likt jag vill skapa känslan av lyxig marina där hemma och därför behöver ytterligare objekt, eller den som bara går i gång på nautica i allmänhet får tidig julafton i år. Den 3-4 november öppnar Stockholms auktionsverk dörrarna till både kabyss och maskin och bjuder på auktion med enbart Technica & Nautica. Något jag, den här gången, inte tänker missa.

Visst skulle det smaka med ett nakterhus i mässing, tidigt 1900-tal med fotogenbelysning, monterat på en piedestal av ek. Eller varför inte ett entimmes sandur från 1800-talet.
Dessa sidolanternor, även de tidigt 1900-tal, med grön och rödmålad plåt, får en nästan att kantra av habegär.

Bygg om din toalett och montera i stället in en väggkommod från svenska Amerikalinjens fartyg. 1920-30-tal, mahogny med utfällbart handfat i porslin. Fantastiskt!

Om tygen håller kanske jag blir ägare till en segelbåtsmodell, eller varför inte den läckra sökarlyktan. Hur som helst, båda passar fint när jag nu på allvar ska ut på böljan den blå. Och det trots att jag bara bor intill mälaren och aldrig har ägt en båt. Förövrigt är sjöromantiken inte längre aktuell för min bekant. När allt var renoverat och klart sålde han för att satsa på annat, men det är en annan blogg!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea


1 kommentar:

Anonym sa...

Jaha, så var man degraderad till 'bekant' också. *snyft*

Och JA, jag hävdar med betämdhet att ska man bära en seglarjacka med näsan i vädret ska man absolut ha en seglarbåt också!

//Kapten Haddock
'Ey, Flannigan my beard is so thick!'