torsdag 1 november 2007

13 kilos rymdklump såld för 7 mille på Bonhams vid världens första rymdstensauktion


Suktar du efter nått udda och dras till det utomjordiska? Vill du samla på något som väldigt få andra gör? Då kanske rymdstenar kan vara nått för dig.

Den 28 oktober hölls en, vågar man säga, rätt ovanlig auktion hos Bonham´s på Manhattan.
Rymdstenar, meteoriter och utomjordiskt grus gick under klubban och en brevlåda!
Samlare från hela världen hade lämnat in sina mest spektakulära objekt till den första rymdstensauktionen i världen och mycket såldes astronomiskt dyrt. En meteorit på tretton kilo såldes för en miljon dollar, typ sju miljoner kronor.
Världens vackraste meteorit "Gibeon"
hittades i Namibia, såldes för 65,000 dollar Foto: Bonhams

Den här stenen blev en av de dyraste. Köparen fick betala 105,000 dollar.
Den regnade ner över Sibirien 1957 i det största meteoritregn ”Sikhote-Alin” som fallit över vår planet. Foto: Bonhams

En annan åtråvärd sten var denna ” Williamette-meteoriten” som är en av väldes mest kända . Den hittades i Oregon 1902 och stals av en gruvarbetare. Stenen är en del av en klump på över 15 ton. Men utropspriset på 1,300.000 dollar var kanske för högt. Den förblev osåld. Foto: Bonhams


Kanske är det här världens dyraste brevlåda? Åtminstone är det den enda som nockats av en meteorit. En dag 1984 stod den utanför sitt hus i Claxton, Georgia och väntade på dagens post.
I stället för brevbäraren slog en mäktig rymdsten ner i den, vilket gjorde den ordentligt krockskadad. Brevlådan såldes för dryga 82,000 dollar.
Gör ett besök hos Bonhams, som för utom att sälja rymdstenar, håller världlsklass på konst och antikviteter och sånt som vi här hemma brukar kalla Kuriosa . Den 6 dec säljer dem till exempel världes älsta kvarvarande Rolls- Royce.
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea
Foton: Bonhams

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
Visst är det intressant dd meteoriter. Men du har tyvärr flera sakfel och fakta fel om både Gibeon och Sikhote alin. Tips kolla fakta om nedslag och datum

I bästa välmenining/ Thomas