måndag 5 november 2007

Inredningens högtid är här! Och i höst finns det gott om inspirerande inredningsstilar där antikhandeln har massor att erbjuda.

Inredningsexperterna låter hälsa att det i vinter är multikulti som gäller. Det är inne att baka ihop flera inredningsstilar för att skapa det mest personliga hemmet.
Så låt allmogen krocka med 1970-talet och du är allt utom ute.Att blanda gammalt med nytt har varit ett säkert kort i inredningssammanhang allt sedan Gustav III dagar. Shabby Chic, lantlig romantik och 1950-och 60-tal är stort just nu. Och riktigt hett är Pop non stop med 1970-och 1980-talsnostalgi För mig lika upphetsande som att kyssa sin egen bror. Som alltid är det i antikhandeln och second hand butikerna man hittar det riktigt personliga prylarna. Oavsett tidsepok och stil.
Terje Ekströms röda skapelse, att se på och att sitta i finns hos moderna möbelklassiker för 7500, liksom fåtöljen i brunt läder 1960-70-tal för 2700 kronor.

Du kanske tillhör dem som vet, hört, eller fått för dig att det är dyrt med antikt och därför aldrig ägnar så mycket som en tanke på att köpa en gammal skänk i stället för en ny byrå?
Ta då en tur efter antikgatorna, jämför antikpriset med något nytt från Ikea eller Mio och många gånger kommer du att bli förvånad. Gamla och antika möbler står sig nämligen väl i en prismässig jämförelse. Skillnaden är att det gamla genast sätter en personlig prägel i rummet .


Att hitta ett gammalt kläd eller linneskåp hos antikhandlaren är enkelt. Vanliga skåp är från sekelskiftet och är ofta avlutat med gulnad furu. Köp billigt för 3000 spänn och måla det som du vill ha det och byt beslag Och vips! du har en unik möbel.


Vill du skapa läckra krockar mellan det gamla och det nya. Sopa upp en Originalaffisch från 1969 av Sture Johannesson, UNDERGROUND-serien. Finns hos Nirvanafuniture för 4500 kronor. Barndommens bordslampampa är på modet igen. Anders Pehrson,Ateljé Lyktan. 1500 kronor Nirvanafuniture.

Är du lite trött på det likriktade, spånskivelackade, platt i hoppackade och massproducerade?
Ta mitt råd! En klar höstdag som denna tar du T-banan till Odenplan och det av två orsaker. 1) Du ska strosa bland Upplandsgatans antikbutiker. Här finns hela antikspektrat samlat på behagligt promenadavstånd. 2) Du kan dricka rödvin eller ta en pilsner vid varje hak du passerar mellan affärerna. När vägen tar slut, dansa gärna vidare ned mot Roslagsgatan och gör där om proceduren. Sannolikt har du då förälskat dig i både skåp och skänkar, hittat läckert porslin och en och annan lampa, i den stil som just du gillar, till samma pris (eller billigare) som vad ett nytt standardmöblemang kostar. Lycka till!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

Inga kommentarer: