tisdag 6 november 2007

Franska antikviteter på Dansk mässa i alla tiders Köpenhamn

Köpenhamn, staden som hittills aldrig gjort mig besviken, bjöd även den här gången på en hygglig weekend. Shopping, pilsner, Chicago, och framför allt antikmässan på Forum.Köpenhamn har sedan förrsta gången vi sågs varit min stad. Den ruffa, råa och gemytliga stadsbilden, arkitekturen, färgskalorna, caféerna, folkvimlet och inte minst utbudet av antikvitetsaffärer har fått mig på fall.

Höjdpunkten och målet denna gång var antikmässan på forum. Precis som under förra årets mässa var utbudet av franska antikviteter stort. En fransk bölja sveper in över mässan och danskarna har sannerligen tagit stilen till sig. För en Shabby Chic- groupie är alltså Forummässan i Köpenhamn ett måste.

En av höjdarmontrarna hade K&Co som med stor träffsäkerhet dukade upp allt från Parisiska speglar och ljuskronor till en döläcker plåtklocka, 1850-tal, från en fransk bangårdsbygnad. Här fanns även ett stort utbud av fattigmanssilver, ”kirkestager” (alltså franska ljusstakar) knappt gångbara här hemma. Ett säreget skåp och en grann byrå med gustavianska drag fanns också, allt i en angenäm sandgrå nyans.¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
(Fräcka caféstolar i järn, 1930-tal, designade av Xavier Pouchard. ”Smukt arbejde”)

¨¨¨¨¨¨I Köpenhamn konstateras att intresset för antikviteter är mycket stort och att det inte längre går att kategorisera en typisk antikvitetskund. allt fler unga vill inreda med antikt som kontrast till ny design. Här trängdes kort sagt alla typer av personer och som brukligt är på mässa, det finns nått för allas smaker!


Engdalen antikviteter bjöd på en rad snygga inredningsprylar. Hästhuvud i skuret trä och gjutjärnsurna med bärris.”Dejligt!” Ett fantastiskt svanpar i utskuret trä, således omedelbart. Liksom gunghästen från tidigt 1800-tal. Gjordes några fynd då? Jo, vars! Ett par franska vägglampor (för utomhusbruk) och en korg i järn att ha vinflaskor i.

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oh så trevligt med alla dessa franska bagateller uppradade till lyst för oss som inte vågar köra shabby chic fullt ut!

Hit måste jag åka och bara titta och njuta, frossa i gloshopping. Kan man köpa med sig lite från mässan tro?

/en shabby chick ;)

Per-Göran sa...

Hit vill jag följa med nästa gång!!
Säg till för bövelen, annars åker jag till amerrkatt utan att säga till dig!

/Grosshandlarn

Anonym sa...

Går denna mässa alltid i början av november?? Hur många dagar är den?