onsdag 21 november 2007

Plocka fram ditt pick och pack och möblera om med gepäcket

...........................Ge mig hela kollit och jag skall sedan vara tyst. Finns nått läckrare än en svart, grön eller brun låda försedd med låsbart lock i mässing och rejäla läderdetaljer. Nu ska kofferten ner från vindar och ut i salongerna


Kofferten är utan tvekan den mest kända symbolen för den stora emigrationen under 1800-talet och 1900-talets första 20 år. Då fylldes dem med fattiga ägodelar och förnödenheter och stod för hopp om en bättre framtid. Men vid sekelskiftet användes också koffertar av globetrotters på besök i den fina världen. Då fyllda av sidenkalsonger och dyrbart rakvatten. Vissa exemplar har under de senaste fyrtio åren varit förpassad till vindar och kan därför ha kvar sina adresslappar och etiketter som vittnar om var i välden den befunnit sig. Från Gripsholm till New York och Waldorf Astoria. Brandenburger Hof i Berlin och Der Europäische hof i Heidelberg till stadshotellet i Ljusdal.
K&Co har samlat på sig några läckra franska koffertar

Jag är koffertbiten. En vällagrad koffert är som ett bortglömt bordsvin som när det öppnas, efter att ha återupptäcks, luktar själva fan. Visst! det är bara att skura ur, men sedan är det gott att fylla upp tomrummet med vadhelst du behöver gömma därhemma.

.........
Helt enkelt att få tag på är det faktiskt inte. Kanske passerar en snygg koffert auktion en till två gånger i halvåret, och då vill det ju till att man är där. Nått enstaka exemplar går också att hitta ute i antikhandeln. Priset ligger på ett par,tre tusen och sedan uppåt beronde på charmfaktor. Sällsynt är snyggt, så vad du än gör, plocka fram bagaget ur gömmorna, och använd det. Blir vasst som soffbord och skarpt som sidebord. Putta dit en jordglob och en gjutjärnsurna och fullbordat är ditt hem.

Per Larsson Inredningsgalleriet Knut&Svea

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, treden är given. Mio har tagit fram en serie koffortar som ser himla läckra ut i nya katalogen. Gammal stil men utan etiketter och flyglappar. Synd att man själv inte är så berest, då skulle man kunna fylla utsidan med sina resmål och göra en ny gammal koffort.