torsdag 6 december 2007

Störtsköna klassiker och noga utvalda detaljer för julens vackraste hem. Från dig själv, till dig själv.Kanske har ni redan dukat under och ligger platta på mage efter allt ljusslingemonterande i advent. Själv står jag upp, trots att jag kånkar skåp och byråer som aldrig förr. Måste ju bulla upp till antikaffärn jag! Så tillåt mig fresta med ytterligare nykomlingar i veckans pyntnytt!


Så här års är det tätt mellan auktionerna. Hela landets samlade auktionshus tycks vilja avsluta året med det bästa och rekorden står även de i som spön i backen. Bukowskis internationella i förra veckan blev till exempel den största i modern tid med 15 miljonnoteringar och en omsättning på 120 miljoner kronor. Bland annat såldes en av vårt lands största symboler för julen, Carl Larssons akvarell ”Brita med julljus” för 4.100.000 kronor. Det kan en nationalskatt som denna vara värd. Undrar vart den hamnade?


Min fäbless för det franska ”bagatellerna” som en bekant utryckte saken, växer sig allt starkare och jakten på föremålen intensifieras.
Har börjat skissa på sommarens semesterplaner där en rad antikmarknader i Paris ska prickas in. Dem franska stämningarna gör sig så in i norden bra tillsammans med det svenskt Gustavianska och den nötta bondrokokon. ”Hä ä mätt liv dä se”
Som grädde på moset eller som lök på laxen gör sig också lite klassisk ackuratess. Den snygga klockan kommer från Riverdale 1195 kronor. Bokstäver i trä från Country by mail 89 kronor stycket. Den snygga tivolihästen i topp, finns hos Apollo Antik .

Gamla järnsängar, ja, här har ni ännu en av mina fetischer, är även de ett måste till jul. Inget skapar en så barmhärtig och nådig stämning i kammaren som en skavd, nött järnsäng, fransk eller svensk med knoppar i mässing och hjul av porslin. Jag har lyckats samla på mig flera vackra varianter som bara väntar på att bäddas. Även gamla spjälsängar i trä, om de har den rätta patinan, kvalar in i Schabby Chick-sällskapet. Mina sängar kommer sannolikt ut på den öppna marknaden vilket djävla år som helst. Vill ni ha en bums omedelbart ska ni inte missa Ahrland & Co som specialiserat sig på import av franska järnsängar.


Den som inte kan sticka själv, men som vill ha en socka att stoppa morgonjulklapparna i kan köpa sådan hos Trendkompaniet för 75 kronor stycket. "Kirkestanger" Kyrkoljusstakar, är valigt förkommande i Frankrike och Danmark och knappt alls hos oss. Vi kör med våra kandelabrar. Det är snynd, kan inte låta bli att tycka om dem, trots sin något pråliga stil. Finns i varende dansk antikbutik! Fågelholken, ståndsmässig nog att hysa vilket kräset gråspett som helst, finns för 559 kronor hos Rue Deco. Snygga trådkorgar ”luffarslöjd” gör sig fint på julbordet. Fyll upp med apelsiner och äpplen eller varför inte det goda brödet. "

Så där jag, här fick ni ytterligare ett batteri noga utvalda pryttlar att ge bort i julklapp eller köpa till er själva. För som jag alltid brukar säga. Den bästa klappen jag får, är den från mig själv. Ännu är det några strävsamma arbetsdagar kvar innan jag kryper upp i soffan och tar julledigt. ytterligare några auktioner ska bevakas, lite mer pryttlar att bära. På onsdag pyser jag och en av de bekanta, han med näshåret, till New York och så har jag förståss den ständigt pågående lokaljakten.


Per Larsson
Inredningsgalleriet knut&Svea

Inga kommentarer: