lördag 17 maj 2008

Stilsäker shabby-chicare åter på pryljakt!

Jag vet vad jag vill ha och när jag ser det tar jag det! Jo, pyttsan! Tänk den som kunde vara så styv i korken. Jag vet vad jag vill ha, visst, men man ska ju ha plats, råd och tur också!

Bokstäver K&Co. Skönt nöttta stolar Knut&Svea.

Shabby-vintage-chic-stilen är inte så enkel att formulera för den som inte är hemma i träsket. När jag ska förklara för bekanta och vänner vad jag gillar och vad jag kommer att ha i den tänkta antikbutiken drar jag ofta till med ”bemålat, skavt, nött och rå, ruff, repig” Repig ?? säger dem då förvånat, ja, repig men med stil! Som jag bloggat om tidigare finns det dessutom stilar i stilen. Jag drar åt det industriella, plåt och stålhållet, medan anda går åt det mer sockersöta och sirligt blommiga. Rachel Ashwell sägs vara shabby chicens grundare och har skrivit en del böcker i ämnet. Den första utkom 1996, så som namngiven stil betraktat är det fråga om en riktig duvunge.
Vacker kirkestage Fil de Fer.

Under en dryga tioårsperiod har begreppet etsat sig fast hos allt fler och i dag tillverkas horder av shabby chic-prylar eller ”nytillverkat antikt” som säljs på världens alla inredningsmässor och som sedan hamnar ute i butikerna. Som alltid finns det både usla och lyckade varianter. Men inte finns det nått som går upp emot det ”äkta” det vill säga det gamla och antika! Att stilen är populär märks på många sätt, inte minst i inredningstidningar, men vad som är mer märkligt är bristen på shabby-butiker i Stockholm. I Köpenhamn hittar jag fler än jag kan räkna upp och där finns också flera antikhandlare som går i shabby-stilens fotspår. I Stockholm hittar jag bara en, möjligen två butiker som kvalar in. Även om jag känner mig ytterst stilsäker, målmedveten och vet vad jag vill ha så blir det allt en sann utmaning att skapa en butik som begreppsmässigt håller måttet. Vit trädgårdsstol Boutique Sophie.
..................

....................
....................
Det går liksom an att vara stor i käften här på bloggen, men att få till det i verkligheten ”på riktigt” ja, det är nått helt annat det. I synnerhet som utbudet av shabby-prylar är så starkt begränsat och svårt att få tag i. Det är inte bara att gå ut i skogen och plocka det man vill ha. Just nu är lagret välfyllt och jag har intalat mig själv att inte köpa en pryl till innan jag har butik. Men så inser jag att dem få, stilmässigt passande, saker som dyker upp framför fötterna, ja dem bör man nog norpa. Så i morgon söndag ska jag i alla fall ut på prylplockning igen. Har sett ett urläckert planteringsbord från 1800-talet med stenskiva och svarta sirliga gjutjärnsben, det ska jag ha! Dessutom har jag hittat ett cafébord från sekelskiftet, rufft och skavt rödmålat med järnben, det ska jag ha! Å vad sägs om en matt gråmålad affärsskänk, typ köpmandisk? Det ska jag ha!
.................


Orange byrå Green square. Rutigt bord K&CO.
.........................

För nu är det på det lilla enkla viset, kära shabby-vänner, att jag endast är en namnteckning ifrån att äga antikbutiken på Roslagsgatan. Och är det så att jag får sätta min kråka på kontraktet så tar jag över i månadsskiftet maj-juni. På gensyn!!
.............
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hurra, hurra, hurra! Vad glad jag blir för din skull!

Trevlig helg! /Johanna

me and alice sa...

Härligt! Då får man snart en favvobutik att besöka varje gång man åker hem till stan!!
Blir så glad varje gång du gjort ett nytt inlägg. bara älskar bilderna på alla föremål du visar upp! Lycka till!
Mvh./Susanne

CHÂTEAU DE KONSTANSE sa...

*jippi* Da ser det ut som at det blir det Stockholms shopping-tur på meg til høsten kanskje;-)
Du må evt oppdatere oss på oppbyggingen av butikken underveis*s*
Det er som du sier langt mellom godbitene for oss som liker denne stilen (og som selvsagt kun vil ha det originale).
Når en først kommer over et funn som får blodet til å bruse, kan jeg love deg det ikke er lett å selge det videre!
Det har resultert i et loft fullt av små unike skatter som jeg er sikker på vil få plass hos meg en vakker dag...(5 år, 10 år, 20 år?*kremt*)
Om dette er måten å drive god butikk på, er jeg dog usikker på,men gud så vanskelig det er å la være...

Lykke til!

sofia sa...

GRATTIS! Vad kul!! Jag kommer definitivt på besök vid nästa Sthlmsbesök!!

Tyra in Vaxholm sa...

wow vilka underbara ting! love, love, love it....

Love Your Homes sa...

Hej Per, då kanske det blir en vernissageafton rent utav för alla fanstaster. Jag bara skämtar lite, dock vore det lite trevligt att ge antik handeln lite status och få folk att sukta lite.
Tell us more, soon. Vi väntar med spänning.
Ingela

atmosphere sa...

Nej minsann, det är inte bara att gå ut och plocka shabby-prylar. De växer inte på träd. Men för en sådär 10 år sedan sprang inte en vit äkta shabby chic-möbel iväg av sig själv... Dessa objekt var riktigt billiga på auktion, för att de var just målade. Annat var det med avlutat (något jag själv aldrig varit så förtjust i). Inget går upp mot en "äkta" shabby-pryl.
Nu håller jag precis som alla föregående talare tummarna! Du måste bara bli med antik-butik. Förstår du hur nyfikna vi är på vad du ska hitta på?
Vi tror på dig, en frisk fläkt i antik & inrednings-världen.
En vernissageafton för dina fans, det hade varit något det!
Väntar med spänning på nästa inlägg.
Med shabby-hälsningar,
Ingrid

Vitbalansen - Helena sa...

Åh, vad roligt att det är så nära nu! Jag ska till Stockholm i början av juli, och då kommer jag och tittar (och förmodligen shoppar jag loss ordentligt...) i din säkerligen makalöst fina butik. Håll pennan stadigt i handen när du undertecknar kontraktet! :-)
Göteborgshälsningar från
Helena

Moggy sa...

Hej,

Undrar vad du brukar ta för dina fina bokstäver. Har letat länge efter fina gamla typer.

Tack för svar

/ M