torsdag 1 maj 2008

Dansk boligsmässa med shabby-trädgårdstema!

Antikmässor och danska boligsmässor, trädgårdsmässor och inredningsmässor, alla avlöser dem varandra och man hinner knappt med. Och nu väntar det stora kvalitetsauktions-racet. Med andra ord, en typisk vår!

Fransk balkonglåda och bokstäver Fil de Fer. Urna Kronen. Blomsterlåda K&Co.

Så har vintern rasat och sköna maj är här, äntligen är det vår! Att det är vår märks även på antalet kvalitetsauktioner. Auktionshusen ute i landet har sparat det bästa och finaste i antikväg och i stället för en vanlig vecko eller månadsauktion dundrar dem till med
vårkvalitén. Därför blir det auktioner varje helg framöver och flera auktioner krockar naturligtvis med varan. Det är bråda dagar för antikhandlarna alltså! Och det verkar som besökarna ska dras dit med hjälp av konsten. Stockholmsauktionsverk lockar med en målning av Bruno Liljefors men också med en byrå av självaste mästarsnickaren Georg Haupt. Uppsala kittlar med en Carl Larsson och Andy Warhols ”Marilyn”. Bukowskis dänger även dem i med en målning av Carl Larsson och en byrå av, gissa vem?? Just det, Georg Haupt. Sandstensurna från Fil de Fer.
.......

Parkbänk och gjutjärnsurnor Knut&Svea. Plåtväska Boutique Sophie.

Ingen av dessa tavlor lär hamna i min ägo och turligt nog är habegäret riktat mot andra objekt. Men trots det är det bland det roligaste som finns att gå på kvalitetsvisningarna. Vem vet hur länge det dröjer innan man får chansen att se dessa verk av Larsson och Liljefors igen?
Som sagt, mitt sikte är inställt på shabby-Vintage, bemålat gustavianskt och härlig bondrokoko. I Danmark arrangerades nyligen Bolig & Interieurmässan i øksnehallen med massor av oemotståndliga prylar. Som säsongen bjuder så är det mycket trädgårdsromantik och trädgårdsinspirerat just nu. Kan man bli annat än sjuk, då man ser den vackra franska balkonglådan högst upp? Urnor i sandsten och gjutjärn är också givna ingredienser och som jag predikat förr så är det obarmhärtigt synd att enbart använda sånt utomhus i trädgården. Finns det nått snyggare än en maffig gjutjärnsurna ståendes på den gamla skänken full med frukt eller blommor, jag frågar?
................

Det finns även cafébord och stolar som är allt för läckra för att ställas in i ett förråd över vintern. Den med lite fantasi ser i stället till att piffa upp i köket med de läckraste utemöblerna. Jag kan inte hjälpa det. Jag är så oerhört förtjust i att mixa ute och inneprylar. Nedan ser ni ytterligare ett exemplar av Folke Bensows vackra trädgårdsbänkar som han gjort för Näfeqvarnsbruk. Köptes för 6000 på auktionsverket, det är den värd. En pjäs som denna blir inte billigare med åren. Dessutom passar även en sån här utmärkt inne! Varför inte i hallen!
..............


..................

Annars så gäller det nu bara att hänga i. Kuta på kvalitetsauktionerna och pricka in godbitarna. Leta rätt på det man missat i antikhandeln. Dem flesta mässor är tack och lov över, så där blir det pausa fram till i höst. Men i sommar kommer alla bondauktioner i stället och det är minsann ingen lek att hitta rätt auktion. Jag menar om man ska åka land och rike runt vill man ju på ett ungefär veta vad som ska auktioneras ut. Men det är klart, går mina affärsplaner i lås, ja då blir det väl inte mycket landsortsauktioner för min del.Kanske inte ens en grillkväll?!! Banken är så här långt positiv, nu gäller det bara att förhandla med säljaren om priset. Det går sakta men jag börjar nästan, nästan tro att det blir jag som får köpa!


Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea


3 kommentarer:

atmosphere sa...

Underbart med ett nytt inlägg från dig. Har väntat och väntat, och så äntligen kom det då.
Som du håller mig (och alla andra) på halster! Ville så gärna veta hur det gått med butiksplanerna. Jag andades just ut. Det verkar som om det kanske kan bli du som får köpa. Så spännande!
Jag håller tummarna ,för vem vill inte ha duktiga kollegor att inspireras av?

Som vanligt håller jag helt med dig om att en gammal gjutjärnsurna passar utmärkt inomhus, för att inte tala om alla s.k ute-möbler. Det är hur läckert som helst att bryta av med inomhus.
När mina kunder t.e.x frågar efter en hall-lampa, brukar jag fråga dem hur en hall-lampa ser ut. Ser den ut på ett särskilt sätt?
Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
Ingrid

me and alice sa...

Härligt inlägg som vanligt!
Fantastiska inspirationsbilder.
Håller fullständigt med dig om ute och inne grejer. Här är det mesta inomhus på vintern. Letade efter en trädgårdsbänk härom dagen. Dottern påminde mig om att den står i hennes rum...*fniss*
Hoppas dina planer går i lås!
hälsningar Susanne

Love Your Homes sa...

Hej Per.
Det gläder mig att det blev du som köpte trädgårdssofforna från Auktionsverket, jag var med och bjöd. De var det mest lockande på den auktionen, så det svider ju lite....dock trevligt att de hamnade hos en verklig fantast.

Planerna för Roslagsgatan verkar gå framåt, vi håller tummarna, men håll oss inte så på sträckbänken så länge, är du bussig...
Trevli helg,
Ingela