onsdag 21 maj 2008

Alltid grönare skönare gräs hos grannen!

Det krävs tid, engagemang och pengar för den som önskar hitta nya shabby-prylar. För visst finns dem på mässa i en dansk slottsträdgård, på en svensk gårdsauktion och på den franska landsbygden, det gäller bara att ta sig dit!


Skodd och järnkruka Butik Sophie.
Blå skänk Housestyle.

Så har vårens traditionella country living-mässa arrangerats på Ledreborgs slott i Danmark. I slottsträdgården brukar en hel del shabby dukas fram och att åka dit utan medtagen släpvagn kan sätta psyket på hårda prov. Tur då att mycket av det man vill ha brukar vara ganska dyrt. Varför finns inget liknande arrangemang i Sverige? Jag bara undrar. Det tycks som vi har mer förkärlek för bagagelucke-loppis på en grusplan i Arboga, än en mässa vid något slott eller herresäte, där mat, trädgård, antikt och inredning blandas till en trevlig happening! Visst har vi mässor, men aldrig utomhus, utan alltid i en sporthall, mässhall eller i ett garage och aldrig blandar vi ihop begreppen heller. Var sak har sin mässa. Nåja! Jag har sagt det förr och säger det igen. Danskarna kan dem!
..............
.......................

Det den svenska sommaren annars, traditionsenligt, bjuder på är gårdsauktioner. Från norr till söder går många läckerbitar under klubban, det gäller bara att hitta dem bästa auktionerna. Genuina gårdsauktioner, det vill säga ett orört bo, blir dock allt mer sällsynt. Ofta är det hopplockade saker från flera håll som mindre nogräknade auktionsfirmor marknadsför som just ”genuin gårdsauktion” Den bluffen måste man genomskåda. Man åker inte gärna 20 mil eller mer för att hitta tombolavinster. Men huj så trevligt det blir när man lyckas pricka in en av de äkta tillställningarna. Ni vet ett sånt ställe där ladugårdsbottnar och uthus är fulla med just sånt som man vill ha. Allt från zinkbaljor, vattenkannor och lyktor till colorerade små 1800-tals tavlor, vitrinskåp och byråer. Sitter just nu och letar bland annonserna. De auktionshus som arrangerar en riktig gårdsauktion, brukar vara tidig med marknadsförningen.
Nytillverkad fåtölj " Writer cahir" Ralph Lauren.
...............................................
Som jag bloggat om tidigare kan en tur på den danska och franska landsbygden också vara en lyckosam tripp för den som letar det där udda och extra i shabby-väg. Då kan man kombinera semester med inköp och känna sig både nyttig och lönsam. Jag kommer dock aldrig att göra en sån resa med personbil, nej aldrig, den utmaningen tar jag inte. Det blir till att hyra en skåpbil och jag tror ni förstår varför. Tänk att stå i sydfrankrike med ett läckert nött gräddvitt vitrinskåp för 1000-lappen och inte kunna ta med sig det hem! Det vore värdelöst! Samtidigt som många av oss shabby-svenskar blickar ut över kontinenten i hopp om att hitta dem rätta prylarna konstaterar jag att många av shabby-danskarna planerar för inköpsturer till Sverige. Gräset tycks alltid vara grönare på andra sidan. Nytillverkad säng "Hither hills brass bed" Ralph Lauren.
........................Lådor från Ezpace. Bokstäver och dörrar från K&C0.


Nåja, som en god vän myntat ”Din tid kommer”! Att dra till frankrike blir inte det första jag gör med nyöppnad butik på fickan. Jag kommer att ha det jag sysslar med innan jag fått fason på lokalerna. Men en och annan Danmarkstur ska man väl allt klara av. Inte minst i oktober då det är antikmässa i Köpenhamn igen. Men innan dess ska det väl åtminstone ha blivet en riktig gårdsauktion någonstans i Sommarsverige, där förhoppningsvis många shabby-fynd går under klubban!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan

Trevlig bloggsajt du har! Är lite av en inredningsfreak och undrar vart man får tag på dom fina kuddarna med amerikanska flaggan på du har överst på din sida (diordior66@hotmail.com) är min epost?
Mvh
Cat

Per-Göran sa...

Din tid är här!
Din bästa tid är nu, smaka på den du.

atmosphere sa...

Hej Per!
Kunde inte sagt det bättre själv. Grannens gräsmatta är tydligen allt som oftast grönare. Många gånger har jag förvånats över hur många svenskar åker och köper tillbaka "våra" möbler. Rejält mycket dyrare, dessutom.
Många är de auktioner i Sverige som är välbesökta av danska handlare. Ju längre söderut du kommer...
Vi har danska handlare som regelbundet kommer och köper på såväl auktioner som hos oss handlare.
Jag har ännu inte köpt en enda shabby-möbel i Danmark under min tid som handlare. Vet i och för sig en hel del om var många Danska handlare köper sina "franska" möbler...
Nu till det viktigaste. Du har blivit med lokal, eller hur? Kanske en anledning att fira med ett glas bubbel? Säg bara till, och jag höjer mitt glas för dig! Jag välkomnar dig som du förstått varmt som kollega.
Många hälsningar,
Ingrid

me and alice sa...

Hej Per!
Åh ett nytt härligt inlägg!
Vilken alldeles förträfflig ide´jag fick nu. Du skulle kunna ordna en Ledreborgdag a´la Sverige!
Tänk vilken populär grej det skulle bli. Ett perfekt ställe vore ute på Haga!
Från det ena till det andra, visst är det härligt att alla sommarauktioner drar i gång snart...
Så du brukar vara på Forum i Köpenhamn på hösten? Min gubbe är också där då och då.
Vet du när du öppnar din butik? Ligger den på Roslagsgatan? En god vän till oss hade butik där för kanske 10 år sedan. Den hette I tid o Otid. Johan Pellams heter killen som hade den, men han bor numer i Frankrike. Kanske du besökte den då...
hälsningar Susanne

Love Your Homes sa...

Hej Per, skall vi alltså läsa att du ÄR med butik, är det dags att bubbla? Sååå trevligt är inte det...
vi vill gärna höra mer här ute.
Hälsningar Ingela

Anonym sa...

Grattis,grattis!
Läser din blogg med intresse,gillar oxå "shabby grejer"!
Skall bli kul att se vad du kommer att ha i din butik!
Mvh "inflyttad stårssa"