lördag 1 mars 2008

Kånka hem nött svenskt från sköna Köpenhamn!

Shabby Chic är som inredningsfenomen på frammarsch i Sverige. Efter som inredningstrenden just nu är att blanda friskt, gammalt och nytt, så hamnar shabby chic-begreppet i allt fleras medvetande. Men ännu slår nymålat högre!
.......Köpmandisk från Auktionsverket. Snygg trots sitt nymålade yttre!

I senaste numret av Sköna hem fanns ett stort reportage om en shabby-våning och i nästa nummer kommer shabby chic som tema. Det går framåt! Men att hitta möbler och prylar som kvalar in är inte enkelt. Dem flesta svenska antikbutiker kör det klassiska racet med blankpolerat ädelträ, nyklädda Karl Johan-stolar och gigantiska porslinsserviser. Kan så här på rak arm bara komma på två renodlade shabby-butiker. Årstiden på Drottninggatan i Stockholm och Slottsstallet i skånska Farhult. Förhoppningsvis finns ytterligare butiker någonstans i landet, som ännu inte nåtts av mina klåfingrar. Koffert 1,500. K&CoTrevliga detaljer från Sophie.
........
I Danmark och Köpenhamn är det annat! Här finns shabby-butikerna som ett naturligt inslag bland de andra traditionella antikbutikerna och även bland de mer konventionella finns nästan alltid inslag av shabby chic. Danskarna har för länge sedan tagit stilen till sig och det roliga är att många av shabby-butikerna där gärna handlar in svenskt avskavt och nött tillsammans med det franska. Inte sällan hittar man svenska skänkar och slagbord, liksom massor av andra trevliga inredningsdetaljer. Så, jag far till Köpenhamn för att hitta svensk shabby chic! Nåja, en hel del danskt och fransk blir det ju också. Snygga detaljer i plåt och järn från K&co
Skåp i orginalfärg 10.000 Kronen. Järnsängsgavlar 2.500 Knut&Svea.


Här i Sverige är vi för snabba med att måla om gamla skavda möbler. Jag vet inte hur många nymålade skänkar och byråer som säljs på auktionsverkets auktioner. Det är ingen järv gissning att tro att möblerna sannolikt betalar sig bättre som vitmålade. Men tänk om de i stället fått säljas orörda! För att hitta en orörd skänk från 1800 tal fram till sekelskiftet får man jobba på rätt bra. Och när dem dyker upp så blir dem oftast rätt billiga vilket ju tyder på att vi ännu till största delen föredrar nymålat. Och gör man det, ja då kan man ju lika gärna köpa nytt!


Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

Inga kommentarer: