lördag 12 april 2008

Nordisk trädgårdsmässa med vita ranunklar!

Miljömedveten lekfullhet, så sammanfattar arrangörerna årets nordiska trädgårdsmässa i Älvsjö. Vita blommor och balkonger inredda med bästa secondhand-prylar fick det att rycka rejält i fontanellerna.
Plåtlådor och kanna Boutique nostalgi.

Trädgårdstrenderna tycks gå ganska mycket hand i hand med inredningstrenderna i övrigt. Naturnära, grenar, eko och återbruk. Sobert utan att vara minimalistiskt och ofta med en självklar elegans. Bondromantiken står högt i kurs med grova ohyvlade bräder i den nu mer 15 kvadrat stora Friggeboden. Blå riddarsporre och stormhatt står snyggt invid terrassen. Blått sägs vara trädgårdens ”lilla svarta”. Rosen är annars på återgång och i stället väljer vi en ranunkel. Den ska vara vit och planterad i kruka. I stort sett varje monter såldes just vit ranunkel och alla tog dem 45 kronor styck! Pelargonen står sig stark, den försvinner aldrig helt, men nu pånyttföds den och det är rosa och vitt som gäller, gärna tillsammans i samma bytta.
.....................

.............................

I trädgårdsmästarnas värld ska attributen vara gamla, slita och nötta. Det ska synas att redskapen är avvända och att genbruket är lika naturligt som att lägga på kompost! Grejen är bara att i trädgårdsmästarnas värld är nästan alla redskap, rabattkanter, hinkar, krukor och urnor nytillverkade i gammal stil. Och inte är det alla varianter som känns helt lyckade. Lite väl mycket Taiwan-känsla på sina håll. På mässan kunde jag bara hitta ett fåtal riktigt gamla zinkbyttor och två, om än praktfulla, gjutjärnsurnor till salu. Jerners rum och Lantliv och trädgård höll fanan högst då det gäller äkta vara. Där fanns blomsterbord, piedestaler och balkonglådor med massa år på nacken i skönaste Carl Larsson-stil. Vattenkannor i zink och förkalkade lerkrukor är också givna ingredienser. Årstiden hade knölat in en gammal järnsäng i sin monter, ni vet en sån man inte kan leva vidare utan att äga!
..............

Vackert lykthus från Kronen. Bord och lerkruka Sophie!
................
Prylar i gammal stil trängdes givetvis med supermoderna utegrillar, hängmattor och badpooler i plast och allt det där som mer eller mindre hör en trädgårdsmässa till. Färskt bröd och brända mandlar till exempel. Ett särskilt fokus låg på balkonger och uteplatser. 11 terrasser fanns iordningställda av olika personer och på sant mässmanér kunde man rösta på sin favorit. Jag valde Kattis och solbrudens variant ”något gammalt, nytt, lånat och fått”. Med Kajsa Warg-tänk, man tager vad man haver fått i arvegods, lyckas dem skapa en balkong helt i min stil.
....................


Trädgårdsromantik hos Boutique Sophie.


Synd bara att min egen balkong är upptagen av att används som lager och förvaringsplats för allsköns antikbutik-prylar. Dit ut kan man snart inte ens gå för att röka en cigg, vad det nu skulle vara bra för! Men med en gnutta flaks kanske brötet inom kort kan förpassas till den egna antikbutiken!! (kanske, eventuellt, det skrider åtminstonde sakta framåt!) Det vore härligt, både att ha en egen butik men också att återfå sin balkong så här lagom till säsongsstarten!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

2 kommentarer:

Love Your Homes sa...

Kul att du gillar min (förmodar det är vägglampetten du menar).
Och inte är det många eller några av mina kära gamla ting jag kan tänka mig vara utan.
Idag blev det Trädgårdsmässa för mig och det blev ett runt blombord i bästa Carl Larsson-stil inhandlat. Jag har redan planerat säsongens växthus och nu blir det att rota efter lämpliga saker.
Hoppas det blir en butik på Roslagsgatan att botanisera i.
Har beställt taklampor av Ingrid på Atmososphere. Riktigt läckra.
Ha' de, Ia

Anonym sa...

I verkstan i stugan hittade jag en trälåda med texten "Svea hertrgårdsväxt margarin" Jättefin, används som pyssellåda här hemma nu!