tisdag 22 april 2008

Inga Köpenhamnsfasoner i Stockholms stad!

Vi som har för vana att strosa i antikbutiker för att hitta det där ”sommarextra” har högsäsong just nu. I Stockholm fortsätter försäljningen som brukligt inomhus, medans Köpenhamns butiker flyttar ut och fyller trottoarerna med myllrande arrangemang!
..........Piedestal, glaskupor och urna från Kronen. Vattenkanna Boutique Sophie!

Dagar som dessa, när solen flödar och bladen spricker ut, kan man väl inte annat än njuta av tillvaron. Det får mig också att tänka på den svenska sommarstugeidyllen. Den går inte av för hackor den. Röda stugor med vita knutar. Sjöbodar med fisknät och doft av tjära. Böljande blomsterängar, med prästkrage och blåklockor. Öppna fönster med fladdrande gardiner, ljust, blont och fagert! En sann källa till inspiration och en känsla värd att ta med även hem till stan. Jag menar till balkonger, altaner och terrasser och kanske rent av till villan med tomten i Bromma eller vart ni nu huserar. Nu är det härligare än nånsin att flanera runt i Stockholm och leta trädgårdsromantik och allt annat sommarextra man kan tänkas hitta. Och så här års, då man är lättflirtad och yster är det en lätt match att fånga min uppmärksamhet för den antikhandlare som vill. Men dem är inte särskilt många!
................

Fågelbur 2.500 Boutique Sophie!Zinktunna K&Co. Zinkformar Knut&svea

I Köpenhamn vet dem däremot hur man får stopp på en flanör. Samtliga av mina favoritbutiker kan den ädla konsten att framför sina entréer, ute på trottoaren, duka upp ett oemotståndligt stilleben med korgar, trädgårdsmöbler, urnor, lådor och allt som kan kittla inredningsnerverna till bristningsgränsen. Jag tvärnitar förståss, botaniserar, fantiserar och handlar. Det är som i Paris, ni vet halva butiken finns ute på gatan. I Stockholm undrar jag om sånt är förbjudet. Att du som butiksinnehavare inte får barrikadera och göra hela trottoaren oframkomlig förstår jag, men jag menar så där lagom, lite grann, till lyst!
.............................
...............
På Roslagsgatan (där kanske, möjligen, eventuellt också jag hamnar) finns sju antikbutiker och ingen av dem anammar något trottoarflirteri. På Upplandsgatan finns minst lika många och bara en, Jerners, dukar upp till fest! Men så syns dem i mängden också! I Stockholm är det i stort sett bara blomsterhandlarna som bjuder ut sig med färgrika blickfång. Jag undrar varför det är så? Dessa Köpenhamnsfasoner tycks dock finnas i Göteborg och jag vill gärna ha de som hos Atmosphere, titta dit får ni se! Vårens primörer, nyinkommet godis till trädgård och uterum staplas om vart annat och bildar ett säljande inbjudande kollage, svårt att motstå. Undrar just vad Stockholms stad skulle säga om det arrangemanget. Eller så är det kanske så att dem inte har ett smack att erinra, utan det är bara handlarna som inte vill hålla på,,,vill hålla sig inne?
........


Gunghäst, glas och järnkorg Knut&Svea. Stol och Bord Boutique Sophie!

Om jag nu hamnar som butiksinnehavare på Roslagsgatan, så ska jag då göra vad jag kan för att skräpa ner på trottoaren. Bröteshögen ska synas redan i Roslagstull! Nej, jag tror ni fattar vad jag menar. Varför inte skapa lite Köpenhamnsk eller för den delen Parisisk känsla efter Stockholms trottoarer?!! Förövrigt ska jag i dag tisdag träffa butiksägaren för ytterligare en sväng om i förhandlandet. Med mej har jag en förståndig bankkvinna, det behövs!!!
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

9 kommentarer:

CHÂTEAU DE KONSTANSE sa...

oj det blir spennende i morgen da! Har du kommet så langt som at du får følge av en bankkvinne til møtet, ja da er vell sjansene store for at butikken blir din:-)
Knut og Svea blir desidert min nye favorittbutikk i Sverige*s*
Lykke til!

Vitbalansen - Helena sa...

Jag håller helt med dig - man tvärnitar ju direkt när det finns vackra grejer på trottoaren utanför affären. Jag var på Atmosphere i lördags, och Ingrid hade gjort väldigt fint utanför butiken. Nu har hon det lite extra väl förspänt eftersom det finns en liten "gård" mellan huset och trottoaren, men ändå. Grönbergs interiör här i Göteborg brukar också duka upp utanför butiken, oavsett årstid. När jag var där i julas berättade de att det tar en timma att plocka ut allt och en timma att plocka in allt, men uppenbarligen är det värt besväret!

Stort lycka till med de fortsatta förhandlingarna i dag!

Vårhälsningar från Helena

atmosphere sa...

Du kan tro att vi är många som håller tummarna nu för att du ska införa lite Köpenhamnsfasoner i Stockholm!
Visst är det märkligt som du skrev, att blomsterhandlarna faktiskt är den enda grupp som tycks breda ut sig på trottoarerna.
Det är nog inte tillåtet, för här i stan har de faktiskt haft razzia (även om det var några år sedan sist) mot dem som använde sig av s.k gatupratare.
Blir det ett sådant uppror för det lilla, kan jag lätt tänka mig reaktionen av ett hav med prylar på gatan. Men går det bra i Köpenhamn, så går det i Stockholm också, eller hur?
Kanske gatukontoret skulle lägga sin nästa konferens i Amsterdam, Paris eller Köpenhamn?
Själv har jag det lite extra förspänt, precis som Helena skriver. Jag råkar ha vad som kallas för för-trädgård mellan butik och trottoar.
Så behändigt! Vid kraftigt regn eller blåst har jag inte för mycket ute, men något går alltid att plocka ut. Ju mer man släpar ut, desto mer spännande tycks det bli, och plötsligt får jag in kunder som kanske aldrig gjort sig besväret att komma in annars.
Jag har haft min butik sedan 1999. Har arbetat mer eller mindre under hela tiden. Det har fungerat, men varit tufft stundtals. Idealet är naturligtvis att lägga all fokus på ett arbete.
Blir så nyfiken vilken lokal på Roslagsgatan det är. Tulegatan är mina gamla hemtrakter (det är tag sedan förstås), och det ligger en i hörnet Surbrunnsgatan-Roslagsgatan, kan det vara den?
Lycka till med förhandligarna! Lova att inte hålla oss på sträckbänken längre än nödvändigt, när du vet.
Soliga hälsningar,
Ingrid

PS: Nog för att du verkar kunna det mesta, men om du har några funderingar kring allt detta med affär, maila då gärna till:ingrid@atmosphere.se .DS

Love Your Homes sa...

Hej igen, du kanske inte fick mitt inlägg till den här kommentaren.
Jag ville i alla fall också säga att jag håller tummarna att allt går vägen med allt.
Dina Köpenhamnsfasoner är precis sättet att skapa suget efter just din butik.
Nu skall jag ringa till Ingrid på Atmosphere, för hon har lampor till mig. Mycket spännande.
Hälsningar Ingela

Anonym sa...

Håller med dig! Det finns inget som lockar så mycket som en butik som börjar redan utanför porten...

Anneli sa...

Hur går det med butiksplanerna???
-Det är så tyst här hos dig, så det håller väl på att hända något...eller??

Jag tog mig tid och läste en del av dina tidigare inlägg - så du skriver, mannen!!! (-förutom att din smak överträffar de flesta andras!!)

Har du aldrig tänkt på att sälja din talang...eller gör du det kanske redan..? Är grymt imponerad och hoppas att du även fortsättningsvis levererar dina träffsäkra iaktagelser här på bloggen!!!

Önskar dig ett stort LYCKA TILL!!

me and alice sa...

Spännande att höra hur det gått med förhandlingarna och vilken butik det gäller. Läste att Ingrid också är från Stockholm. Mina gamla hemkvarter är Västmannagatan, alldeles bakom Lo-borgen.
Hoppas affären går vägen. Härligt med lite Köpenhamnsfasoner... Var där för ca 2 veckor sedan och njöt i vårsolen och av alla härliga små antikaffärer...
Lycka till!
/Susanne

hemtrevnad marie sa...

Hejsan!!
Här på denna blogg har jag aldrig varit förut...men nu har jag plöjt igenom hela!!!!!
Så kul med nån som kan mycket om antikt!!
Vilken smak du har ...skulle vilja ha det mesta du visar själv!!!
Tyvärr saknas det pengar till allt man vill ha!
Kul att du tänker öppna butik....hoppas allt går enligt planerna!
Har själv en liten antikbutik/dekormåleri....som ligger i dvala nu...vi flyttade i höstas, och har ingen lokal nu.
Jag hade tidigare en liten nybyggd stuga i gammal stil, vid vårt gamla hus ,som affärslokal...
Man blir ju inte direkt rik som antikhandlare i obygden...men man måste förverkliga sina drömmar....
blir sååå sugen på att öppna upp min affär, när jag läser om dig!!
Ha det gôtt!!

john sa...

Bra inlägg på denna webbplats gör mig läsa detta inlägg om och om igen jag gillade det här inlägget mycket. Det här inlägget har fåttalla de nyttiga saker som jag ville veta om. konferens göteborg