torsdag 3 april 2008

Charmiga skavanker jag inte vill vara utan!

Allt fler tycks ense om att det inte enbart är på lantstället och sommartorpet som den nötta stilen hör hemma! Även lyan i stan verkar i allt större utsträckning inredas efter ett rufft shabby chic-ideal. Efterfrågan på auktionerna har ökat och priserna tassar uppåt!
Jag upplever ett ökat intresse för vintage och shabby chic! Inredningsstilen tycks ha blivit populär. När jag började gå på stadsauktionerna fanns shabby-saker inte ens med. Allt var polerat ädelträ, ommålat eller svindyrt gustavianskt med originalfärgen bevarad. Nu tvekar inte auktionshusen att duka fram skeva trädgårdsmöbler, zinkkannor och annat raffigt rufft. Fortfarande är det dock nästan stört omöjligt att få tag på en 1800-tals byrå som inte blivit ommålad inför auktionen. Men det är en annan historia. Nu mer gäller det att ha ögonen med sig på visningen inför en auktion. Annars smiter gärna shabby-prylarna i väg till någon annan. Det kan dem förvisso göra ändå, för som alla vet, när något blir omtyckt och poppis, ja då kan priserna dra i väg till oanade höjder och man kan därför vara klok nog att lägga sig platt nån gång om sänder. Fransk bokstav i metall, 1000 kr, K&Co.
..........

Rapporterade för ett tag sedan om vårens Formexmässa (fackmässa för inköpare) och den vintage och shabby-feber som där rådde. Flera temautställningar och försäljare hade hakat på de vindar som blåser. Och nu noterar jag att även NK-Heminredning gett plats för äkta antik shabby i form av en skön koffert, plåtskåp, vitrinskåp och ursnygga brittiska fanor i form av tavlor att hänga på väggen. Och det är alltså inte fråga om nyproduktioner i gammal stil, utan allt är gammal på riktigt. Kul, men kittlande dyrt!
............


klappstolar och fågelbur från Sophie!
.........
.........
Koffertar ja! Dessa fantastiska inredningsföremål som aldrig upphör att egga undertecknad. I helgen har jag köpt inte mindre än tre nya varianter som alla efter idogt resande bär på skönaste patina i form av diverse skavanker. Inte nog med det! Har även fått tag på en resväska i skinn och av alla etiketter att döma har den tillhört en sann globetrotter. Le Grand Hotel Paris, Hotel Royal Danieli Venezia, St Gothard Hotel Zürich, und zu weiter.... Koffertarna blir snygga attribut då man i den (eventuella, möjligen, kanske) egna butiken vill sätta en internationell shabby-prägel och skapa en känsla av fransk hotellobby då förra seklet var ungt….Ni hör väl musiken, les amants de Paris, Piaf.
.........
Koffertar från Knut&Svea.


Ni som är hemma på inredning begriper att koffertarna ska användas som soffbord, sideboard eller enbart som snygg solitär. Praktisk är dem också med gott om förvaringsmöjligheter. Även ett par härliga fåtöljer, att ställa i samma lobby, ropades in. Så nu blir det att duka fram den gamla jordgloben, hänga upp en riktigt gammal vacker karta, pynta med en bunt antika resebiljetter, den obligatoriska ringklockan på disken och naturligtvis mina läckra champagneställ i nött platina med osprättad Gula änkan i ishinken. Kanske borde man klä sig som en sån bellboy också!

I dag torsdag ska jag träffa antikbutikägaren för att diskutera ett eventuellt övertagande. Får då också se lokalerna mer ingående, det ska bli så spännande, det är så jag trippar på tå!
.........
.........
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

5 kommentarer:

me and alice sa...

Hej!
Det var en härlig blogg du har med mycket intressant läsning.
Hit återkommer jag gärna.
/Susanne

Love Your Homes sa...

Charmig antikaffär vill jag inte vara utan, så nu hoppas jag mötet med mäklaren avlöper väl,så vi antikfantaster får ett nytt Mecka att vallfärda till...ser fram emot löpande nyheter......// Ingela

atmosphere sa...

Håller helt med dig om att intresset för shabby & vintage har ökat. För bara ett decennium gick det knappt att sälja en vit avskavd möbel. Möjligtvis efter en stygg behandling med lut...hemska tanke!
Du tycks ha samma intensiva intresse för vintage luggage som jag har. Jag måste bromsa mig emellanåt för att inte drunkna bland koffertar.
Känner du till boken vintage luggage? Om inte, bör du införskaffa den fortast möjligt.
Håller tummarna för att det blir "affär" i dubbel bemärkelse.
Tack för underhållande läsning. / Ingrid

Anonym sa...

I hembygdsföreningen jag är med i har vi i vår ägo en koffert med underbara bilder ( som tapet) inuti - en fröjd för ögat!

Evelinas hus sa...

Hej!
Hittade hit via annan blogg.
Hit kommer jag gärna tillbaka, Nyfiken på butiken du skriver om?
Hälsningar Caroline