fredag 18 april 2008

Antika prylar med twist är tveklöst min melodi!

Jag handlar antikviteter med ögat och hjärtat. Jag kan betala tusenlappar för ett inredningsföremål med tilltal och charm, trots att det verkliga värdet handlar om hundralappar. Inte bryr jag mig det minsta om vem som designat eller tillverkat skrotet heller!
Enligt dem svenska villaägarna så är höjden av dålig smak, takfläktar, valv/portaler, svängsoffor i skinnimitation, saloondörrar, spegelvägg och plastblommor. Jag instämmer helt!
Tecken på god smak är Bruno Mathsson möbler, ekbord, fondtapet och antikviteter. Instämmer, så när som på ekbordet! Det här visar en undersökning som Vi i villa gjort, där 2800 personer tillfrågats om vad som är god respektive dålig smak. Antikviteter kommer högt upp på listan. Glädjande, tycker en (eventuellt, kanske) blivande antikhandlare.
..............
Skånskt stenbord 28.000.
Clubfåtöljer 5000. Stockholms Auktionsverk.

Få länder har så många antikintresserade invånare som Sverige. Under somrarna är det något av en folkrörelse att handla på auktion. Under vinterhalvåret drar vi gärna i väg på statsauktionerna och strosar glatt runt i antik och secondhandbutiker. Och intresset för de stora kvalitetsauktionerna har ökat markant. Bukowski sålde till exempel förra året en byrå för 13 miljoner kronor. Som en hel Stockholmsvilla!! Nu köper jag med ögat och bryr mig mindre om vem som designat, vilket årtal det är gjort, vad det är värt eller vad det kommer att bli värt. För mig handlar det om dekorativa antikviteter med twist.
.................

Är man ute efter att köpa billigt för att i framtiden sälja dyrt, ja då får man satsa annorlunda. Jag antar att det handlar om att köpa sånt som i dag inte är så högt värderat. 60-tals prylarna är exempelvis på väg upp i pris medan 50-talets grejor redan står mycket högt i kurs. Farmors servis kan man i dag köpa för långt under tusenlappen, men om några år värderas serviser säkert annorlunda och prisbilden blir då en annan. Det samma gäller kristallglas, nu för tiden får man nästan betalt för att ta hand om sådana. Nästan varje kotte kutar i dag benen av sig för att få tag på porslin och verk av Stig Lindberg eller Lisa Larsson, objekt från dessa kostar därför en hel del, medan massor av liknande formgivare glöms bort. 86 delar av "Nationalservisen" formgiven av Louse Adelborg för Rörstrand, gick för 2.500 på Stockholms Auktionsverk.
......................

Askfat och tekopp av Stig Lindberg. Lisa Larssonfigurer 4.500. Stockholms Auktionsverk. Bord "Superelips" Bruno Mathsson.

För inte alls så länge sedan var tenn inte värt ett skvatt. I dag är det omtyckt av många och därför riktigt dyrt. Mässing och koppar har man kunnat fynda under flera års tid nu, det är fortfarande köpvärt , men priserna börjar röra sig uppåt. Nyrokoko i alla dess former och färger får man för rena vrakpriser, tänk om det slår om och blir poppis?? Och så har vi vårt älskade shabby-vintage och allt som hör den såkallade lantstilen till. Vilken kursraket! Shabbystilen tycks breda ut sig i Sverige och vi blir allt fler som vill åt det ruffa, skavda och nötta. Än har vi en bit kvar till Dansk nivå, men under de senaste två åren har det liksom brakat igenom rejält och sagt pang! Nyrokokogrupp, nästan till skänks på auktion!
.....................Franskt arkivskåp i plåt K&Co. Glasklockor Boutiqe Sophie.

Det är nog allt en jädrans tur det för en (eventuellt, kanske) blivande antikhandlare som inbillar sig att endast det han gillar själv ska säljas i butiken.
..............
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

6 kommentarer:

atmosphere sa...

Ja du, inte är det några problem att fylla sin egen bostad till bristningsgränsen! Lösningen (?) är att skaffa egen affär, men å andra sidan, om man bara köper sånt man själv gillar, blir det ibland svårt att skiljas från prylarna. Fråga mig...(eller rättare sagt mina kunder...)
Lösningen för min del brukar vara att ta hem favoritprylen och låta den mogna där. Ibland stannar objektet kvar hemma, eller är man färdig med det, och då är det praktiskt att ha en egen affär.
Förstår precis när du pratar om den vilsamma färgskalan. Går inte att tröttna på. Det är samma med mig, inte så att jag är emot färg precis, men jag gillar harmoniska vilsamma färgskalor.
Har varit ute på kombinerad affärs & inköpsresa under veckan som gått; och nog måste jag bara gå in och läsa några bloggar, oavsett var jag befinner mig i världen. Din blogg är en av dem jag blivit beroende av.
Men det kan jag leva med!
Hur går det nu med antikaffären? Går planerna i lås? Ser fram emot att få höra mer snart.
Trevlig helg!
Ingrid

atmosphere sa...

Glömde säga att dina bilder är bara sååå fina.
Sen har du en själsfrände till här, visst jag betalar gladeligen ett par tusenlappar om jag faller handlöst för en pryl, oavsett om den bara är värd en tiondel. Så går det om man handlar med hjärtat!
Men detta handlar å andra sidan om passion!
Ingrid

Gårdsromantik sa...

Härliga saker du visar.
Har samma problem med utrymmesbrist - vi bygger en stor stuga så är problemet tillfälligt löst. Märk väl tillfälligt!;-)

Lycka till med affärsplanerna!
Har själv gårdsbutik.

Hälsningar Maud

Love Your Homes sa...

Ja, nog är jag en glad och godtrogen antikvitets-shoppare, som betalar villigt när jag förälskat mig i de mest sanslösa prylar.
Idag har jag rensat lite hos Lantliv o Trädgård, till mitt växthusprojekt. De har nu blivit av med bord, hylla m.m. Bilen blev propfull, plånboken tom och lika saligt glad var jag.

Med glädje läser jag hos Atmosphere att planerna går framåt med Butiken, så vi håller alla tummarna på tisdag, var det väl.

Ha en god helg,
Ingela

Anneli sa...

Vilken fin blogg jag hamnat på - kommer definitivt åter...!!
-Märker att jag har tuff konkurrens både på k&co samt butik sophies hemsidor..;) -Tyckte att just k&co fick ett väldigt svalt mottagande på antikmässan i älvsjö förra året...men det verkar finnas fler och fler som gillar den där stilen...på gott och ont...
-Hoppas verkligen att du slår upp portarna till en antikaffär framöver...här har du en framtida kund...;)

Mvh, Anneli

Anneli sa...

Nu har jag hamnat på en blogg som väckte mitt intresse!!! -Ser att jag har tuff konkurrens både vad gäller k&co samt butik sophie, 2 av mina favoritbutiker.
-Ser att du har smak med finess - så din ev. framtida butik kommer definitivt få besök av mig - önskar dig lycka till med det projektet!!

Trevlig helg!!!