söndag 24 februari 2008

Konsten att möblera upp ett tomt tvåplanshus!

Normalt har man drösvis med prylar med sig vid en flytt från exempelvis ett hus till en lägenhet. Man kan till och med unna sig att välja ut favoriterna och förpassa annat till förrådsutrymmen. Att vid en flytt stå tomhänt, utan en enda pryl, är nått helt annat!
.........
.........
Ganska snart för ett år sedan, vid påsk, brann mitt barndomshem ned till grunden och mina föräldrar stod plötsligt bostadslösa. En på alla sätt kusligt otäck och overklig upplevelse. Allt som i över 30 år samlats ihop till ett hem var på några timmar borta. Det är inte bara grymt sorgligt, det är också en rätt hissnande känsla att inse att inte så mycket som en tesked finns kvar.
Detaljerna gör helheten. Soptunnor och ljusstake för några hundringar!Bryggarstol 800, Knut&Svea.

......
Nu är mina föräldrar inte i närheten av min materialistiska levnadssyn och har till stora delar överlevt händelsen ganska bra. Visst upplever dem givetvis en enorm tomhet, men när jag frågar mor vad hon saknar allra mest, så är det den nyinköpta datorn. Fadern pratar mest om att det i nya huset kommer att bli isolerglasfönster och värmepump, vilket drastiskt kommer att minska uppvärmningskostnaderna. Nåja! Det som kändes högst avlägset i påskas börjar nu närma sig. Att flytta in i det nybyggda huset. Mor och far har haft massor att ta ställning till. Ny planlösning, badrumskakel, köksinredning, golv och tak och inte minst tapeter till sju rum och kök med två hallar på vardera våning. Och nu är det dags för möblerna och lösöret! Framtidens fönster är här! Tre-glas-rutan!
..............
Kristallkronor är dyra, men vackra, här en rokokokrona. Vitrinskåp från Sophie. 6.800 kr.

Att ersätta dem gamla och antika sakerna är på många sätt ogörligt. Dem ärvda föremålen har alla affektionsvärde och är förknippade med minnen från exempelvis farmor och farfar, som förövrigt är Knut & Svea. Men att inreda ett helt hus med enbart Ikea och Mios utbud känns förfärligt trist. Rummen ska ändå inte behöva likna livlösa utställningsmontrar. Så ett visst mått av gamla saker måste till och jag gör vad jag kan för att styra in föräldraskapet i rätt fålla och få dem inse att det är hög tid för antikhandeln och auktion!
..........
Guldspeglel, shabby-exemplar från Kronen. Vacker gjutjärnsurna med blommande vårlök gör en glad!

Skänkar av olika slag, gärna bemålade, sätter genast en trevlig prägel. Skänken är dessutom praktisk med gott om förvaringsmöjligheter. Man kan komma över en snygg skänk för en par tre tusen kronor. En gammal vacker kristallkrona över matsalsbordet är ett måste. En antik spegel i guldram kvalar tveklöst in i stället för en nytillverkad Miovariant och några mustiga ljusstakar i silver eller tenn sprider trivsel och elegans. Man ska heller inte glömma bort antikhandelns utbud av belysning. Det finns massor av trevliga elektrifierade fotogenlampor från sekelskiftet som är väl så prisvärda i jämförelse med nytt. För väggarna finns en hel del snygga grafiska blad och gamla etsningar som inte heller behöver kosta skjortan. En del kära gamla detaljer går också att återskapa. Rörstrandskrusen finns tex fortfarande att få tag på liksom klassikerna inom konstglaset.
.....................
.....................
...........

Att det även nu blir mycket att ta ställning till är klart. Bortsett från de mer inredningsmässiga, soffor och bokhyllor så ska även vardagsporslin, osthyvel, strykjärn, sängkläder och allt annat nödtorftigt införskaffas. Men det är förståss en bra mycket behagligare börda att bära, än den som var fallet i påskas!

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

Inga kommentarer: