tisdag 19 februari 2008

Lite mer danskt kantstött kan väl inte skada!

Det är glest mellan shabbyprylarna. Det får jag konstatera efter vårens antik och kuriosa i Sollentuna. För att hitta nått som kvalar in för man gno på rätt bra. Det finns bara ett sätt att råda bot på bristen av det danska gemytets skavda inredningscharm. Att ställa ut själv!
Visst går det att hitta en och annan malplacerad sak i montrarna, men huj som man får leta. Nu finns emellertid några som åtminstone andas slitet lantliv. Johannas Antika, Lantliv & Trädgård och Á La Carte antik, är alla exempel på det. Deras prylar har ett visst drag av shabby men kanske än mer av idyll och svensk sommarstuge-nostalgi! Snyggt är de i vart fall, å lätt att falla för. Lantliv & Trädgård brukar alltid hålla hög klass på sin monter, med massvis av Carl Larsson- inspirerat möblemang, som blomlådor på ben fyllda med Mårbackapelargoner , piedestaler och smäckra skåp och skrivbord, allt i vitt.


Dem flesta andra satsar dock på svenska traditionella antikviteter och stilmöbler. Det är blankpolerat ädelträ och inte så mycket bemålat som gäller. Under dem timmar jag var där tyckte jag mig ändå notera att det var dem få bemålade objekten som bars i väg! Inbillning kanske, efter som man omöjligt kan ha koll på allt som säljs, men nog tror jag att min iakttagelse är ganska rätt. Är det nått det finns gott om i Sollentuna så är det glas och porslin. Som många andra är jag förtjust i Rörstrands gamla vita syltkrukor med blå dekor. Sånna finns det gott om och priset på samma kruka varierade stort. Antikhandlare A tog 1200 för den stora höga modellen, medan antikhandlare B nöjde sig med 800! Det kan vara lönsamt att kolla runt innan man slår till!
............

Nu väntar den större och mer pretentiösa Älvsjömässan. Att hitta mängder av shabby där är inte att hoppas på. Här är det högrestånd och möbler från tiden som gäller. Nu hörde jag förvisso att arrangören vill styra om mässan till att bli mer inredningsbetonad. Man vill alltså lyfta fram inredningsobjekten och det rent dekorativa, sådant som nödvändigtvist inte kostar 30.000 och uppåt. Detta för att locka en bredare och större allmänhet. Det bådar gott, får se om denna nya giv fått genomslag i montrarna när mässan öppnar i mars.
...............

Annars ska jag satsa på en monter till höstens nyöppnande av Sollentuna antik och kuriosa som då flyttat till Kista. Då ska jag ställa ut massor av danskt kantstött och nött. Problemet är bara att nästan inget kommer att vara till salu! Jag älskar mina Shabby-prylar och tror inte det vore hälsosamt att skiljas ifrån dem. Så redan innan mässan öppnar får jag sätta röda ”Såld” lappar på sakerna. Men att ställa ut lite mer danskt kan väl inte skada?

Jaha, ja! Hittade han inget som kunde passa på mässan? Jo, då! Två grönmålade tunnor hos Antikbygget och en grön fågelbur hos Johannas antika. Passar utmärkt till min ”grönt är skönt” samling. För övrigt så är det snart dags för ännu en Köpenhamnstripp. Det börjar bli väder för en utomuspilsner på Magazinstorv!
......
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

1 kommentar:

Per-Göran sa...

Så mycket ska ni veta gamle man, att ni sätter er inte i bilen och tutar ner i glada Köpenhamn utan mig! Satt precis och tänkte på februariölen vi tog utomhus för ett par år sedan.
Kanske rent av en kort tur till London är på tapeten?