måndag 4 februari 2008

Dejliga antika dyrgripar och lattjo lump!

Genom att blanda dyrbara antikviteter och design med loppisfynd och dekorativ kuriosa skapar du ett rikt och omväxlande hem fjärran från det stereotypa och museala. Du blir unikt personlig och vågar rent av röra dig när du är hemma!
b

Vem vill leva sitt liv i ett museum? Tänk att ha rokokobyråerna ståendes på rad, helst inhägnade med rep så att möten med en mänsklig hand omöjliggörs. Å nåde den som slår sig ner i dem sköra guldförgyllda bergererna. Då är en örfil det enda raka! Å vem kom på den befängda iden att plocka fram finservisen? Den används knappt, (endast vissa delar) blott en gång om året och det vid högtidlighållandet av freden i Brömsebro.
Nej! Antikviteterna ska användas och införlivas i hemmets vardagliga bestyr. Annars kan det kvitta. Koka gröten i dem gamla kopparpottorna (förutsatt att legeringen är kvar) Gör sockerkaka i aladåbformarna, duka med udda porslin på slagbordet från 1700-talet. Sitt på bondrokokon och hoppa jämfota i järnsängarna. Antikviteter blir vackra av att användas. Det är först när man tillåter antikviteterna fylla en verklig uppgift som dem blir på riktigt, som dem smälter in. Den Gustavianska byrån i sovrummet ska givetvis inte gapa tom, den ska fyllas med småbyxor och strumphållare. Stearin ska rinna ner över kristallkronorna och
silverkandelabrarna, det ger liv! (
ovan) gustaviansk byrå av Niclas Korp såld för 340.000 stora kvalitén Auktionsverket (akta lacken)

..............
Nu begriper till och med jag att den som sitter på ett Georg Haupt möblemang inte vill att någon tölp till bekant ska skrapa lacken av byrån genom att röra sig ovanligt osmidigt. Inte vore det heller särskilt kul om samme bekant lyckas knäcka benen på den gustavianska pinnstolen bara därför att det på nått vis ändå skulle kvitta. Ingalunda så! Allt för mycket slitage påverkar trots allt föremålets värde. Och går det sönder har det förståss knapp nått värde alls, det gäller även chabby chick möblemanget. Men antikviteterna ska tåla en normal livsföring! Inte sant? Bergére Louis XV 30,000 såld på Bukowskis höstkavilté

..........
.........
......
.....
.....
.....
.....
....
.....
.....
....
....
.....
.....
.....
.....
.....
...............
........
Vi shabby chicare har en klar fördel eftersom vi inte gillar det allt för välpolerade och inte suktar efter den blankaste mahognypjäs som går att uppbringa, utan fördrar föremål som redan fått sig en törn. Att omge sig med stryktåligat och skönt skavt är liksom en del av charmen. Den som dessutom blandar sina dyrgripar med loppisfynden får den absolut trevligaste hemmiljön. Dem dyrbara porträtten får samsas med läckra gamla reklamskyltar. Tolixstolarna i rostigt järn och rokokon står sida vid sida. Poesi!


Stryktåligt och oömt är min paroll. Klassiskt elegant och ovetenskapligt bohemiskt i en skön mix för ett hem att leva skröder i. (fast med måtta)
Avslutningsvis. För 850 spänn fick man denna härliga godisautomat,50-60-tal, från USA av märket Miller på auktionskompaniet. Värt varenda krona!
.....
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea


Inga kommentarer: