torsdag 21 februari 2008

Trist gammal klassiker i ny het kostym!

Får man göra vad som helst med antikviteter och gamla möbler som man utseendemässigt tröttnat på? Är det verkligen lämpligt att måla byrån högblankt svart och låta stolarna lysa i klargult? I princip ja, men i princip inte! Men häftigt blir det!
.......
..........................

Du kanske tillhör sorten som fått ärva en bunt gamla möbler men dessvärre konstaterar att inte så mycket som en pinnstol kvalar in i ditt hem. Sakerna är mörkbrunt trista, lite repiga och känns hopplöst ocharmiga. Ska man då inte få piffa upp ett sånt lasse med lite färg?
Den krusidulliga nyrokokon står exempelvis inte högt i kurs bland oss svenska konsumenter. Hela salsmöblemang går för någon futtig tusing. Överdraperade dynor med fransar, svarvade ben och sirliga böjar i ben och ryggar med ädelträ som mahogny och valnöt tilltalar oss inte det minsta. Inte heller lockar oss nyrenässansens möbelkonst.Så vad göra? Ja, att per automatik ställa sig och måla en nyrokokomöbel från tiden, det vill säga från1850-talet känns inte rätt. Tar man en liknande möbel men tillverkad långt senare, kanske in på 1900-talet, så måla på. För vad vet vi? Kanske kommer nyrokokon en dag bli poppis igen och då kan det vara kul att ha sakerna i orört skick. Å andra sidan finns det en uppsjö av orörd nyrokoko, så att måla en och annan stol kanske inte behöver betyda katastrof. I synnerhet inte om möbeln, i ny skrud, kommer till vardaglig användning igen.
...............På 70-80-talen skulle möblerna inte ha någon färg alls, å mycket genomgick därför det stora lutbadet. Nu på 2010-talet ska allt vara stockholmsvitt eller rent av svart, å massor av skänkar målas därför om innan dem lämnas in på auktionsverket för försäljning. Så visst! Äger du en avlutad historia så är det bara att måla, ingen skada skedd. Tröttnar du kan du alltid luta av igen eftersom möbeln redan förlorat sitt ursprungsskick.
...............

I stället för att måla om! Läckra överdrag i tyg designat av Mark Cutter kan vara ett alternativ.

Låt oss klargöra följande. Den som ställer sig och målar en gustaviansk 1700-tals byrå chockrosa, eller låter ett valnötsfanerat rokokoskåp, kanske av mästaren Olof Ericsson Holmberg, strykas i vitt, har liksom gjort bort sig. Manövern skulle chockera den branschkunniga kåren och tillsammans med färglukten drar också möbelns värde till väders. Men möbler under 50,60-års strecket, serietillverkade massupplagor, stilmöbler, kopior och givetvis redan förstörda och trasiga antikviteter, ja visst! Måla på och låt den komma till användning igen.
Till höger orörd rokokobyrå av Christian Linning såld för 185.000 på Auktionsverket.

För visst blir nyrokokon häftig när den får ny kostym! Jag har själv målat en stol i barockstil högblankt svart och så ska den kläs om i matchande tyg, det blir riktigt läckert!
Klart blir det vilket djävla år som helst!
.......
.......
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

2 kommentarer:

Per-Göran sa...

Ja, den där stolen känner man igen. Kostat flera hundralappar i lagerutrymme där den stått och samlat damm. Men fint blir det när det blir färdigt. Till prydnad och sittglädje, lyst och fägring där den hamnar - i butik eller hem. Till slut.

Anonym sa...

Vi är på jakt efter svarta stolar i nyrokokostil och undrar vart du har hittat bilden på den fina stolen i svart/silver?