onsdag 16 januari 2008

Fullkletad släpvagn med danskt kantstött och härligt rufft nött!

Tre av de absolut bästa antikbutiker jag känner till ligger i Köpenhamn. Där finns en annan patina, en annan form och det gladaste humöret! Inte är det konstigt att danska möbler och dansk design lockar folk från hela världen!........Fransk caféstol, Xavier Pouchard, 1930-tal K&Co
Patinerad rokokobyrå 1750-70-tal Green Square


Det är liksom lite extra roligt att gå på antikjakt i Köpenhamn.
Här ser sakerna inte ut som man är van hemmavid. Här finns mycket mer bemålat, mer gjutjärn och inte minst mycket mer av det nötta och kantstötta. Shabby Chic har som inredningstil ett starkt fäste i Danmark och därför finns också gott om franska föremål.
Där till ska läggas all dansk möbeldesign med Arne Jacobsen, Kaare Klint och Poul Henningsen som frontare.
.......Arne Jacobsens "Ägget" och stolarna "Sjuan"
...........................
Att göra fynd direkt på Strøget är inte att tänka på. Där finns de dyraste butikerna med Illums Bolighus i spetsen. Riktigt dyrt och exklusivt hittar du också på Ravnsborgade där utbudet av design är enormt. För att hitta det nötta och kantstötta och det riktigt billiga kan man med fördel besöka någon av loppisarna på Gammel Strand och Frederiksberg. Bredgade är annars antikgatan framför alla andra. Butikerna duggar tätt ända fram till Kunstindustrimuseet. Tar en hel dag, kanske mer, att söla igenom allt! (Man vill ju klämma en och annan pilsner också!) På Bredgade ligger också det stora auktionshallarna.

Maffigt bokskåp från Green Square!

..................Missa inte heller kvarteren kring Østerbro. Där hittar du bland andra Props Design, Con Amore, Sony Boy och GC Antik som alla har möbler så det räcker att möblera en hel stadsdel. Och vad du gör så missa för allt smör inte Green Square. Det är nog den häftigaste antikmarknaden jag känner till!

Nej, har du inget bättre för dig så ta en Köpenhamnsweekend i antikviteternas tecken. Kan det finns nått härligare sätt att ruinera sig på? God mat, kall pilsner och en släpvagn fullsmockad med danskt kantstött och nött. Ja, just det! Släpvagn fixar du i Malmö, du vet, låna här lämna där-varianten!
....
Gammal dansk reklamskylt i papp, Antik i DK
......
.....
.....
.....
.....
Per Larsson
inredningsgalleriet Knut&Svea

Inga kommentarer: