onsdag 30 januari 2008

Än har sista hästen inte lämnat stallet!

Har lagt beslag på ännu en kuse, några tusingar bara så blev den min. Att det sedan länge råder brist på spiltplats nonchaleras, någonstans ska allt kraken stå! Finns det hjärterum så finns det stjärterum, åtminstone för en gunghäst!
...............


Jag har gjort det igen, köpt mig en gunghäst! Ni undrar kanske hur är det ställt med undertecknad? Hur det är fatt, och nu vill veta hur jag är funtad?? Jag ska försöka mig på ett svar. I en blogg skriven förra året beskrev jag sekelskiftets skyltfönsteridyll som nått av det vackraste jag kan komma på i dekorationssammanhang. Det är den bilden jag försöker fånga. Tänk polkagrisar stora och platta som en pingisrack eller långa som spatserkäppar med krök på toppen. Tänk trampbil i klarrött, cirkusmanege med elefantpodiets klassiska mönster. Trummor, trumpeter och gunghästar,, jag blir tårögd!!!


Gunghästar borde vara var dekoratörs självklaraste rekvisita! Dem flesta brister ut i glada rop då dem ser en. - En sån hade Lisbet när hon var barn, hohoho!!! – Ja,,tänk, men den eldade Sture upp. – Ja, det gjorde han, på fyllan!!! Igenkännandets leende sitter i hela dan. Gunghästar måste vara det fulländade inredningsobjektet, den har allt! Stil, grace, personlighet och historia.
...............
själv åtrår jag dem. När jag fått syn på en går jag upp i enskild ställning, joddlar Jämtlandssången och hoppas att jag är den ende spekulanten. Så är det dock sällan. Det finns fler där ute som tänker skyltfönsteridyll. Missförstå nu inte. Jag strävar inte efter att få mitt hem att likna cirkusskotts manege eller ett Vadköpingskt skyltfönster anno 1900 . Det är bara så att mycket av cirkusens, leksaks och godisaffärens och för den delen även det gamla tivolits, attribut lockar med sina färger och former.
........


Läckra ljusstakar 3,500 Boutique Soffi. Dörrklappa i gjutjärn MR Fredrik

Ett är klart! Ohjälpligt dras jag till inredningsprylar med stort dekorationsvärde. Gunghästar är en sån artikel. Jag noterar att även gamla fågelburar får mig att stelna till. Det har med formspråket att göra. Jag ska börja förlänga min favorit-saks-lista ute till höger. Plats 11, fågelburar, plats 12, sifoner. Ska fundera vidare över plats 13, annars kan nog listan bli hur lång som helst. Efter helgens auktion fick även en näpen liten hylla i Gustaviansk still, perfekt nött, och en vacker gammal gråmålad skänk, följa med hem.

Gunghäst sekelskifte 3,800. Vägghylla i Gustaviansk stil 2,100 Knut&Svea

Per Larsson Inredningsgalleriet Knut&Svea

3 kommentarer:

gerda-thyra sa...

Vad kul att du skriver om gunghästar! Jag har en underbar gunghäst av typen som du visar i collaget här ovan, den med en häst på varje sida om en liten sittplats... Min mormors pappa gjorde den till min mormor när hon var liten, omkring år 1902. Den är underbart indigoblå, men 4 generationers gungande har satt sina spår och bidragit till att den har blivit "skönt sliten" på sina ställen!

Per Larsson sa...

Var rädd om den, det finns dem som gör kaffeved av gammalt (rat)!!!
Håll med om att dem är dekorativa!
/per

Anna-Carin sa...

Vad fina saker...kolla in min blogg