onsdag 23 januari 2008

Köp dig en sak och få sol i sinnet på köpet!

Det är under den här årstiden, när mörkrets furste lever la dolce vita och endast vampyrerna vet att ha kul som en annan behöver piggas upp. Nu när alla högtider och fester är över, när komp och semesterdagarna använts upp och rean har tagit slut, det är då man ska lägga tid, kraft, och pengar på sitt sköna hem......
.....
.....
......................
Står man inne och målar tak, behöver man till exempel inte sörja en missad solskensdag ute.
Inga picknickkorgar behöver packas och därför kan man lugnt stå kvar vid sitt rangliga tapetserarbord. Inte heller lockar en utekväll med middag på någon trottoarservering. Det fungerar bra med pizzaleverans och man kan istället slipa golv eller rent av lägga in ett nytt. Och eftersom det efter jobbet ändå inte ska dras i väg till skärgård eller torp travar man lugnt vidare och testar nya givar, möblerar om ett varv, lyfter ut nått man tröttnat på och staplar in nått annat.

Det är nu under mörkaste lördagseftermiddagen man ska strosa runt i antikbutikerna, leta nygammalt möblemang och häftiga, udda och annorlunda inredningsprylar. Vad kan bättre förgylla en annars så dyster tillvaro, än ett praktexemplar till antikvitet? Man skiner i kapp med den sol som inte syns över att ha lagt vantarna på just den där lilla prylen, solitären, pricken över stillebenet!

När solförmörkelsen är total passar du på. Se till att ha lite tid över. Börja hos valfri antikhandlare beta av dem en efter en. Reka, lyft, känn och surra lite. En riktig antikhandlare bjuder på kaffe och mandelkubb vilket blir ett bra tillfälle att fråga om än de ena än de andra. Glöm inte att be om att få ta en titt på lagret. Inte så sällan kan både ett och två inredningsobjekt, dömda till evig varnagel, räddas och åter plockas fram i dagen som just nu inte finns! Pricka av och gå vidare.

.........
......Snyggt franskt skåp 12,000 K&Co. Barocka serafer 20,000 Bukowskis.
Madonna 6000 The Soul Of Soffi.


Sätt dig på ett närbeläget hak, ta ett glas vin eller en pilsner. Låt fantasin dra i väg en stund. Summera! Knata tillbaka och slå till. Köp det där onödiga, lite för dyra och döläckra. I bästa fall kommer det nya pengar sedan. Dom gånger jag lagt band på mig och låtit bli, har efterkommande ångest ändå inte gått att bota på annat sätt än just genom ett köp. Bättre då att nypa till direkt, annars försvinner saken till någon annan.
.........................................
Knepig gammal fågelbur 5000. Franskt arkivskåp i härligt rostig plåt 17,500 Fil De Feer. De läckra lamporna kostar 4000 K&Co som även säljer bokstäver i plåt.

Härmed inte sagt att alla inköp behöver kosta skjortan. För att få åtnjuta en försiktig ljusning kan det räcka med en liten spottkopp. Kom ihåg! Det är inte tanken, det är saken som räknas! I dag har jag tillexempel köpt två termosar klädda i knallgrönt galler för etthundrasjutton kronor. Helt obrukbara för sitt avsedda ändamål men huj, så dekorativa.
Och tror jag inte att solen för ett ögonblick tog och titta fram.
....
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea
............

Inga kommentarer: