måndag 28 januari 2008

Ingen konst att poppa till det med pop-konst!

Är man inte det minsta intresserad av konst, men ändå är ute efter nått snyggt att pryda väggarna med, ja då finns inget smartare än att bege sig till en stadsauktion. Ingen annanstans passerar så mycket konst som just där.
Inför varje auktion kan långt över hundra verk lämnas in som under visningen bildar en alldeles unik konstutställning. Det är bara där, just då som dessa alster kan beskådas. Efter auktionen sprids tavlorna igen för att kanske aldrig mer ställas ut.
.....................

Hos auktionshusen kan man hitta allt. Grafiska blad, kopparstick, originallitografier, affischer, akvareller och givetvis olja på duk. Och tror du att stilen endast är tunga landskapsmålningar med eller utan tjäder, så tror du fel. Tror du att allt kostar över hundratusen, ja då tror du också fel. Det går att komma över läckra målningar och grafiska blad för under tusenlappen. Även modern popkonst!

Jan Håfströms läckra ”Mr. Walker” kunde man köpa på Auktionsverket för 1,500 kronor.Popkonstens mästare och vanligt förekommande på auktion är
Andy Warhol. Grafiken ” Chicken dumplings soup” ur serien Campbells soup, såldes för 42,000 kronor på Bukowskis moderna.

Nu och då dyker grafik av vår svenske storhet, Philip Von Schantz upp. Känd för sina lingon och blåbärshögar i kantstötta emaljerade byttor. Den här läckra grafiken ”björkstammar” gick för 19,000 kronor på Bukowskis moderna. Ofta förekommande är även litografier av Ulrica Hydman Vallien och Lena Linderholm. Inte pop-konst direkt, men modernt och läckert!


En skandinavisk mästare på pop-konstscenen är dock Petter Thoens, född i Norge men bosatt i Sverige. På 1960-talet ritade Thoen omslagen till Stålmannen och Läderlappen. Serietidningarnas formspråk och teknik använder han i sina verk, vilket blir till urläcker pop-Art. Just nu finns dessa alster att köpa på Konstbolaget.se.Du som är för bekväm för att gå på en visning på nått av auktionshusen ska inte missa Konstbolaget som under devisen ”konst för alla” säljer hundratals verk på nätet.
Här säljs konsten både till fasta priser, men också via auktioner.
Sidan är enkel, överskådlig och kul att titta in i......
.....
.....
.....
.....
.....
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&SveaInga kommentarer: