måndag 14 januari 2008

Raffe Lauren en sann shabby chicare?

Han designer inte enbart kläder, långt där ifrån. Ralph Laurens storhet inom heminredning går inte att bortse ifrån. Den i grunden ruffa, men ändå så eleganta stilen tilltalar givetvis en shabby-chicare och koffertar finns det i varje butik!
...............................................
Ralph Lauren , men familjerötterna i ryska Minsk, ville tidigt bli en engelsk överklassman och klädde sig som en klassisk collegestudent och Hollywoodstjärna med Cary Grant som förebild. Hans egentliga mål var att bli basketstjärna, men insåg snart att han var för kort för en sådan karriär.
I stället blev han slipsförsäljare på Brooks Brothers och utan några förkunskaper, men med stor talang, designade han 1966 sina första Polo –slipsar. Ganska snart ville han exponera sina alster i ett samanhang och kom därför att satsa på inredningen. I klassisk engelsk biblioteksstil öppnade han egen butik på anrika Bloomingdales i New York. Succén var given!
.............
I byggnaden till vänster ligger i dag Ralph Lauren store, New York. För den inredningsintresserade och älskare av klassisk elegans är ett besök här hänförande. Vilka miljöer!
....................................................
Min favorit i doftväg, Polo Ralph Lauren Blue! Nytillverkade Koffertar i alla storlekar, vill ha dem alla!
................
Ralph Lauren har med sitt företag skapat ett koncept, en helhet och en livsstil med kläder, doft och heminredning. Den klassiska inredningstilen består än i dag och vid ett besök i någon av hans butiker blir jag ofta grön av avund. Där står inte sällan koffertar, gamla och nötta i skinnet. Det här företaget måste ha kommit över tusentals varianter. Hur bär dem sig åt? Som plåster på såren säljer dem även nytillverkade varianter.
...........................


..........................Stilen spänner från det ljust, luftiga och lantliga, där det ruffa och slitna är givna ingredienser, till det strama och eleganta. Det klassiska biblioteksidealet är allt jämt närvarande och ovan på allt kan det även vara förföriskt romantiskt. Det är bara att välja!

Sedan en tid tillbaka kan man på NK i Stockholm köpa delar av Ralph Laurens bädd och Badsortiment. I dem större inredningsbutikerna kan man även komma över dem supersnygga tapetkollektionerna. Men när det kommer till inredningsprylar och möbler så finns bara fragment i spridda skurar runt om i landet. Vill man ha allt på ett bräde, ja då får man bege sig till London, eller kanske New York! Synd! Nog kunde man önska att det exempelvis på NK fanns mer av Ralph Laurens himmelska utbud!
.........
Per Larsson
inredningsgalleriet Knut&Svea

Inga kommentarer: