fredag 25 januari 2008

Varning för väderkvarnsbiten trädgårdsmästare med Stork och rabattkanter i plast!

Det finns dem som staplar plaststolar på hög och köper formpressade plasturnor på Konsum. Vissa drar sig inte ens för att placera ut Näckrosor i plast i en fågeldamm som redan är fylld av elkablar till belysningen. Nej, när det blivit dags att möblera i trädgården, gör ett besök i antikaffärn!
......Likt en Knöldalia (modell större) skruvar jag otåligt på mig och vill komma igång med våren.
Eftersom jag saknar egen täppa ligger fokus mest på attributen och rekvisitan. Ni vet trädgårdsbord och stolar, mossiga statyer, och rostiga gjutjärnsurnor. Antika varianter alltså. Lyckligtvis har jag balkong och där kan man också få plats med massor av detta, jag svär, massor!

.....
....Växthusinteriör från Sofiero (suck!!)

Är grön av avund på alla dem som har en egen jordplätt att påta i. Det är nära en mäsklig rättighet att få gräva en grop och plantera ett träd eller en buske. Alla borde få ha en egen berså att krypa in i och dricka hallonsaft och äta blomsterprydd jordgubbstårta. Dessutom tycker jag att alla ska få ha sitt egna blomsterbord. En plats där man samlar sina gamla kalkiga lerkrukor, sätter lökar, sorterar sticklingar och arrangerar maffiga uppsatser i dem bästa gjutjärnsurnorna. Ett Viktorianskt växthus vore väl för mycket att begära, liksom ett eget orangeri.Men åtminstone kunde man väl få ha en liten drivbänk att så Penséfröer i.

Paret gjutjärnsurnor 1800-tal, 12.000 Knut&svea...............
................
Vidare anser jag att det borde vara förenat med spöstraff att ha trädgårdsmöbler i plast. Praktiskt säger ni, ja visst, men så själlöst och dött. Nån form av bestraffning borde även den som placerar ut en väderkvarn få. Kanske en snärt på näsan. Inte heller ger jag mycket för Rustas fontäntroll. Sådana gör mig rädda. Det gör överhuvudtaget allt billigt plastbjäfs som lågprisvaruhusen uppenbart säljer miljonupplagor av. Bättre då att spara slantarna, besöka antikhandeln och köpa sig nått klassiskt åldrat som äger patina, ger trivsel, skapar personlighet och blir till glimmande blickfång i trädgården.
................
Dörrar till ett dass eller en redskapsbod 1,700 K&Co.
Trädgårdsstaty i terrakotta från 1700-talet 85.000 Orangeriet.
Väggfontän i gjutjärn 19,500 Mr Fredrik.
.......................
Jag tror inte att så många tänker på antikaffären när det blivit dags att möblera trädgården.
Många åker nog till handelsträdgårn och köper sig nått nyproducerat, kanske i gammal stil.
På tok för många väljer Ica-Maxis utbud, troligast av bara farten. Vi ska ha en grill, oj, titta här finns det stolar också! Nu finns det ganska gott om trädgårdsromantiker och esteter ändå, så därför är det antika trädgårdsutbudet inte särskilt digert. Men det finns och jag lovar att det är bra mycket trevligare att dricka saften sittandes på en nött bryggarstol intill ett rostigt pelarbord i gjutjärn, än vad det är att torka Gråsparvsskit av en plastgjuten monteringsfärdig variant, som är stapelbar och luktar kattpiss!
...............
..............
...............
...............
.................
................
Snart blommar löken!
............
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea

4 kommentarer:

Poppins sa...

Håller med! Det är vackrast med naturmaterial eller åldrande skönheter.
Jag är helt tagen av allt vackert som visas hos Knut & Svea.

gerda-thyra sa...

Oj, vilken underbar och inspirerande blogg detta var då! Kul ...återkommer garanterat tillbaka hit snart igen!
Har kikat runt lite här och lite där, men har mycket mer att kolla igenom!

Marlene sa...

Åhh, så många sanningar du kommer med här, allt från den där lilla trädgården som vi alla borde få ha till plastmöbler och att bara köpa nytt som slängs efter ett år eller två. Tack för titten från en som är lika grön av avund på dem som kan plantera i egen täppa

mialisim sa...

Kunde inte sagt det bättre själv... Dödsstraff för innehav av formpressade plastmöbler (det sparar vi till människor som bytt ut spröjsade gamla fönster till hela..)är kanske att ta i men iaf ett nätt litet spöstraff eller i vart fall en föreläsning i stilhistoria.. en lååång en vore på sin plats. Härlig blogg som jag nyss hittade!