tisdag 1 januari 2008

Överstökad jul i mosters inredningsbutik!

Som en stormvind har julen dragit förbi idylliska Lilla Bandsjön och mosters lantliga inredningsbutik. Kulor, tomtar, korgar och lyktor, allt har burits i väg av ivriga pyntare och inredningsstinna kunder. Här har det varit julstämning sedan oktober och moster Bodil vill därför duka undan allt vad julpynt heter.


Knappa kvarten från Birstas handelsområde med Ikea och allt vad affärskedjor heter ligger Lilla Bandsjön. Så nära stan men ändå rena lantidyllen. Här har moster sakta och säkert byggt upp sin inredningsbutik med tillhörande café. I den här butiken står prylarna inte uppradade på lastpallar. Inte heller finns det tvåhundra exemplar av varje artikel. Den som åker hit är antagligen ute efter det som inte de stora butikskedjorna har i sina hyllor.

........

Den gamla genuina stämningen i butiken går inte att ta miste på. Kassan står på en disk från en gammal lanthandel. Vackra gamla skänkar och skåp fungerar som förvaringsutrymmen och låter prylarna exponeras på ett skönt sätt.


Köpmandisken, här står den i all sin glans. Många är dom kunder som lagt ett bud på pjäsen i hopp om att få baxa hem den till sitt, men icke! Inte till salu! Att moster vill ha den kvar begriper jag fullt ut. I en inredningsbutik som denna passar den utmärkt, både för förvaring och som stämningshöjare. 1800-tal, originalmålning, härligt nött med vackrast tänkbara patina. Nåja, allt har ett pris, jag tror mig veta att budet nu passerat trettiotusen! Får se vad som krävs innan hon viker sig dubbel, dansar Kongas och låter fanskapet löpa?


Resterna av de julartiklar som med stor förtjusning plockades fram i början av oktober ska nu plockas ner i lådor och förpassas till lagret på ladugårdsbotten. Moster ser rött när hon ser allt rött. Fram ska i stället nyårets elegantare artiklar i form av champagneglas, ishinkar och ljusstakar utan tomtar i manschetten.
I cafét bjuds på gott kaffe med massor av godsaker till!


Nu kära vänner kliver vi liksom in i en annan inredningsera och julpyntet har gjort sitt. Ska se om jag kan hålla mig till trettonhelgen eller om jag börjar sopa rent redan i morgon?

Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea


Inga kommentarer: