fredag 11 januari 2008

Med rätta knycken hittar man stilen hos antikhandlarn och på auktionen!

Dags igen för nygamla prylar till nya sköna shabby chic-hem.
Veckans utbud har varit digert och en tvåa på 65 kvadrat har okomplicerat möblerats med skåp, byråer, stolar och en massa småpiff!.......Stundom förundras jag över den aldrig sinande ström av möbler och inredningsprylar som når marknaden om och om igen. Den antikbutiks-trogne besökaren hittar ständigt ”nyheter” som kan plåga den materialistiska själen sömnlös. På auktionshusen runt om i landet, pumpas varje vecka en kader nygamla prylar i väg till nygamla kunder. Och snart brakar mässorna lös igen och vad hittar vi då, om inte hela hallar fyllda till bredden av antikvitetsnytt! Hur mycket saker finns det egentligen? Tar dem aldrig slut?
............
Den snygga kartan över Manhattan (högst upp) är inköpt i New York, liksom dem trevliga gamla postkorten i plåtramar. Trähästen med vagn kommer från K&Co.
...................................................................
..............
Det som är ännu mer fantastiskt är utbudet av stilar. Smaken är som baken och vilken tur då att det finns något för nästan alla typer. En del jagar kinesiskt porslin, andra Karl Johan-möblemang. Någon ska ha designat 50-tal medans den andre lutar mer åt det sjöhistoriska. Och vad jag är ute efter råder väl vid det här laget inga tvivel om. Shabby chic! Bemålat, skavt, nött och kantstött. Dessutom inredningsprylar som lockar och pockar och bjuder upp till dans, gärna en rappare kongas!


............................
................
Den snygga ljuskronan kommer från Ladezza 11,900. Det stora vita vitrinskåpet från Kronen och den Franska gråpatinerade arkivbyrån 9,800 finns hos K&Co.

Ibland snubblar man formligen över sakerna och tvingas vara realist och måste prioritera, alltså bara köpa det man helst vill ha (fan så trist!) ,andra gånger får man kneta på bra innan man ens hittar så mycket som en liten sifon. Just nu flyter det på av bara rackarn!
Att hitta stilen har den här veckan varit lätt. En ursnygg korgstol i kolonialstil från Auktionsverket sitter som en smäck när den röda tråden den här gången varit färgskala ”färglös” dock med ljust grå och blå nyanser. Den enda färgklicken blev den rosa och gröna sifonen. Som många andra avskyr jag stora porslinsserviser, det avspeglas också i priserna. På auktioner kastar dem nästan en femtio-delars efter en och det trots att den producerats av formgivare och porslinsfabrik av rang. Men rätt var det är passar man på. En satsad femhundring nu och då ger en in i helvetes mycket porslin. Då kan man sedan plocka ut godbitarna och duka med udda glas och tallrikar och helt bortse från de övriga fyrtio delarna.

Gammal läcker klocka 14,000, Fil de fer. Fransk ram med pressade växter 4,800 K&Co.Den auktionsintensivaste veckan på länge, söndag, måndag, tisdag, är över. Men nu väntar vrida, vända, lyfta och känna på Kolonn där det är visning inför ytterligare en
söndagsauktion! Nära sjuhundra utrop väntar, så någon uppenbar risk för att sakerna är på väg att ta slut kan inte skönjas och det är väl allt en jädra tur för en materialist, ja, visst!
.......
Per Larsson
Inredningsgalleriet Knut&Svea
................


Inga kommentarer: